Fietsersbond Kortrijk lanceert 14-puntenplan met een aantal concrete maatregelen

Voorbeeld van hoe een fietsbrug over de E17 er zou kunnen uitzien © Fietsersbond Kortrijk
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Met de Week van de Mobiliteit net achter de rug en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen lanceert de Fietsersbond Kortrijk 14 fietsmaatregelen voor om de fietsveiligheid en -comfort in Kortrijk te verhogen met onder meer een fietsvriendelijke verbinding naar Rollegem.

De Fietsersbond Kortrijk kijkt relatief tevreden terug naar de afgelopen legislatuur. “We denken hierbij aan het voorzien van fietsstraten en fietszones, en aan het fietsveiliger maken van bepaalde schoolomgevingen. Met ons 14-puntenplan wil de Fietsersbond toekomstige coalitiepartners inspireren tot het verder uitbouwen van een veilig fietsnetwerk en comfortabele fietsinfrastructuur in Kortrijk en de deelgemeenten”, zegt Dries Gellynck.

“Daarnaast roepen we met de Fietsersbond de lokale overheid op om publieke gebouwen te voorzien van overdekte comfortabele fietsstallingen en elk nieuw bouwproject met een publiektoegankelijke functie te verplichten om overdekte fietsenstallingen te voorzien”, vult Jan Goeminne aan.

Voorstelling van overdekte fietsstallingen met geïntegreerde zonnepanelen
Voorstelling van overdekte fietsstallingen met geïntegreerde zonnepanelen © Fietsersbond Kortrijk

Voorstellen voor Bellegem en Rollegem

“Het Tramstatiepad vormt de belangrijkste fietsverbinding voor de inwoners van Rollegem richting Bellegem. Voor een veilige oversteek aan de Rollegemsestraat en ter hoogte van het Tulpenpark stellen we en fietstunnel voor.”

De Fietsersbond hekelt de erbarmelijke situatie van het fietspad tussen Aalbeke en Rollegem en wenst de aanleg van een vrijliggend tweerichtingsfietspad met een berm als buffer tussen de rijbaan en het fietspad.

Voorstellen voor Marke, Heule en Kooigem

Verder op het 14-puntenplan staan de verdere uitbouw van het Guldensporenpad in Marke en het voorzien van een conflictvrije aansluiting voor het Markebekepad aan de parkeerterreinen Leerbergestraat en Spinnerstraat.

In Heule wil de Fietsersbond de oversteek Heerlijke Bekepad/Goethalslaan en de oversteek Europalaan/Peperstraat/Oogststraat fietsveilig maken met snelheidsremmende maatregelen. In Kooigem willen ze de schoolomgeving veiliger maken met éénrichtingsverkeer in de Molentjesstraat tussen de Hoogplaatsstraat en Kooigemplaats.

Centrum Kortrijk

Verder hoopt de Fietsersbond op een realisatie van een belangrijke fietsas van het centrum van Kortrijk naar het zuiden van Kortrijk via een fietsboulevard, een stationsomgeving met voldoende kwalitatieve fietsstallingen en afgescheiden fietspaden aan de rotonde in de Felix De Bethunelaan.

Fietsverbindingen over R8 en E17

De Fietsersbond vraagt eveneens structurele alternatieven voor de drukke verbinding aan het op- en afrittencomplex ‘Cowboy Henk’. De verbinding voor fietsers kan gerealiseerd worden via een fietsbrug over de E17 als verbinding die de Scheutistenlaan en de Beeklaan verbindt.

Net als het aanpassen van de fietsverbindingen over de R8 ten noorden van Heule en een snelle realisatie van de geplande fietssnelweg Kortrijk-Harelbeke-Waregem. “Een aanpassing naar een fietsveilige kruising met lichtgewicht fietsbrug(gen) van de Meensesteenweg en de R8 in Bissegem richting Wevelgem kan het risico op dodehoekongevallen vermijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier