Ex-wereldkampioen Nicky Degrendele is gezicht van fietsveiligheidscampagne

© (Foto BELGA)
Redactie KW

De negende editie van de campagne Ej me velo gezien!? wordt eentje om niet snel te vergeten. Niemand minder dan baanwielrenster Nicky Degrendele sprint het initiatief op gang. “Ik train regelmatig op de weg dus weet ik hoe belangrijk het is om goed zichtbaar en met een verkeersveilige fiets op pad te gaan. Een goede fietsverlichting en fluorescerend materiaal maken al een groot verschil”, zegt de voormalig wereldkampioen Keirin.

De doelstelling van de campagne is duidelijk: jonge fietsers aanmoedigen om te rijden met een verkeersveilige fiets en goed zichtbaar te zijn in het verkeer. De fietsers die in orde zijn, ontvangen een leuk gadget. Via de sociale media lanceren Nicky en het politieteam binnenkort ook de challenge #PimpYourBike. “Doe eens zot en pimp je fiets zodat je extra goed zichtbaar bent in het verkeer”, lacht Nicky. “Show daarna een foto van je gepimpte tweewieler op Instagram of Facebook. Vergeet de lokale politie Damme/Knokke-Heist niet te taggen en de hashtag te vermelden. Wie weet sleep jij op het einde van de campagne een leuke prijs in de wacht.”

Ej me velo gezien!? is een initiatief van de lokale politie Damme/Knokke-Heist in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, gemeente Knokke-Heist en stad Damme. Ook enkele West-Vlaamse tieners verbonden aan de Gentse Topsportschool Wielrennen, zetten de komende weken hun schouders onder het initiatief via de sociale media.

Het politieteam controleerde tijdens de vorige editie 488 fietsen in het Damse en Knokke-Heistse verkeer. Bijna een op de vijf fietsers liep tegen de lamp omdat hun fiets niet-verkeersveilig was. In totaal hadden 29 fietsen geen of een defect fietslicht. De achtste editie van Ej me velo gezien!? ging in een lightversie door.

Preventieve fietscontroles

De lokale politie hield vorige maand al preventieve fietscontroles in de Damse en Knokke-Heistse basisscholen. Het politieteam controleerde in totaal 618 fietsen. Meer dan een op de drie was niet verkeersveilig. Maar liefst 68 fietsen hadden geen of een defect fietslicht. “Vooral koersfietsen en mountainbikes vormen een probleem”, zegt politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Ouders vergeten vaak dat ook een sportieve fiets bij duisternis uitgerust moet zijn met verlichting en reflectoren.”

Partners

Gouverneur Carl Decaluwé (provincie West-Vlaanderen): “Samen met het promoten van de fiets, is de aandacht voor de zichtbaarheid van de fietser in de donkere dagen belangrijk. Een goed werkend fietslicht, reflectoren en een fluovestje tijdens het woon-werk- en woon-schoolverkeer zijn geen overbodige luxe. Zorg dat de andere weggebruikers je zien, zo vermijden we ongevallen en menselijk leed.”

Burgemeester Piet De Groote: “Knokke-Heist is de fietsgemeente bij uitstek en met ons masterplan fiets maken we werk van een gemeente op maat van de fiets. We willen het fietsgebruik aanmoedigen en vergemakkelijken, maar dat moet uiteraard op een veilige manier gebeuren. Deze campagne draagt hiertoe bij, dus dat juichen we absoluut toe!”

Burgemeester Joachim Coens: “De roep naar meer verkeersveiligheid is groot en we hebben daar als stad oren naar. Maar echt veilig verkeer is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom is deze oproep aan de fietsers belangrijk. Laat je zien voor het te laat is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.