Eerste publieke snellaadpalen geïnstalleerd in Brugge
Op de randparkings Waggelwater en Coiseaukaai werden vrijdag de eerste publieke snellaadpalen voor elektrische voertuigen in gebruik genomen. Het gaat om een samenwerking tussen Stad Brugge en energiebedrijf Total.
Nu steeds meer voertuigen uitgerust zijn met een elektrische motor wil ook Stad Brugge het plaatsen van elektrische laadpalen stimuleren en faciliteren. ‘Gewone’ laadpalen waren al eerder hen en der in de stad te vinden, 116 in totaal verspreid over een zestigal locaties, maar nu komen er dus ook de zogenaamde ‘snellaadpalen’, die iets duurder zijn maar het grote voordeel hebben dat je wagen er veel sneller mee opgeladen is. Een voorbeeld: de stroom om honderd kilometer te rijden wordt geladen in minder dan 20 minuten.
“De elektrische auto wordt het nieuwe normaal en daar moet ook Stad Brugge zich op voorbereiden, onder andere dus door een aangepaste infrastructuur”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet (CD&V).
Betere luchtkwaliteit
“In de energietransitie zijn elektrische wagens een must. Aan het huidige aanbod publiek laadpunten in Brugge, die in samenwerking met Fluvius gerealiseerd werden en door Allego worden uitgebaat, voegen we nu dus twee publieke snellaadpunten toe in samenwerking met energiebedrijf Total. Ze zijn te vinden op de randparking Waggelwater en de randparking Coiseaukaai. Voor de luchtkwaliteit in de stad betekent het sowieso een enorme meerwaarde.”
Verder uitbreiden
Ook burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is tevreden met de nieuwe infrastructuur. “Voor Bruggelingen en bezoekers zijn deze snellaadpunten voordelig om in een korte tijd toch voldoende bij te laden om een verplaatsing veilig en comfortabel verder te zetten. We zullen zeker het aantal publiek laadpunten in de komende jaren verder uitbreiden”, stelt de burgemeester.
“In overleg met de Vlaamse overheid zal nog verder bekeken worden hoe dat zal gebeuren en wie het moet financieren. Maar we zullen zeker niet wachten om als Stad Brugge hierin mee het voortouw te nemen.”
De klok rond toegankelijk
De snellaadpalen zijn 24/7 toegankelijk voor het publiek, ze aanvaarden alle laadpassen en via een QR-code kan ook met de gewone kredietkaart betaald worden. Schepen Minou Esquenet gaf nog mee dat van de drie wagens die gebruikt worden om de schepenen rond te voeren, de twee dieselwagens zouden vervangen worden door één elektrische wagen. De wagen die op gas rijdt, zou behouden worden. “Wij moeten als openbaar bestuur zelf het goede voorbeeld geven”, meent de schepen. (PDV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier