Eén op de drie knelpunten op West-Vlaamse schoolroutes op korte termijn aangepakt

Olaf Verhaeghe

Van de 159 knelpunten op weg van en naar school in West-Vlaanderen worden er 48 op korte termijn aangepakt en krijgen er tien Vlaamse subsidies. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Voor de overige 101 knelpunten is er nog meer onderzoek nodig. “We hopen er ook daar zoveel mogelijk zo snel mogelijk onder handen te nemen”, benadrukt minister Peeters.

Van een focus op de schoolomgeving naar het bekijken van de hele schoolroute: dat is de shift die Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) wil maken. Daarvoor brachten lokale besturen recent knelpunten op gewestwegen in kaart en konden subsidies gevraagd worden om ingrepen te doen op de weg van en naar school. In totaal maakt Vlaanderen 30 miljoen euro vrij om de schoolroutes veiliger te maken.

300 ongevallen per jaar

Die inspanning is broodnodig, zo bleek recent nog. Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) verzamelde bleek immers dat de voorbije vijf jaar in onze provincie elk jaar meer dan 300 verkeersongevallen gebeurden met kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar op weg van en naar school . Meer dan 2.000 jonge fietsers en voetgangers raakten tussen 2015 en 2020 betrokken bij een ongeval, twee van hen lieten het leven.

Op de oproep van minister Peeters om knelpunten te delen, kwam vanuit heel Vlaanderen reactie. Zo brachten de lokale besturen 824 gevaarlijke punten langs schoolroutes in kaart. Voor West-Vlaanderen gaat het om 159 onveilige situaties.

Dinsdag maakte Lydia Peeters bekend er op Vlaams niveau op korte termijn 363 te kunnen aanpakken via zogenaamde quick wins . Het gaat onder meer over het verbeteren van fiets- en voetpaden, het verbeteren van kruispunten of de aanleg van zebradapaden en fietsoversteekplaatsen. Voor 69 andere knelpunten kan het betrokken lokale bestuur een beroep doen op de nieuwe subsidie voor schoolroutes langs gemeentewegen of de bestaande financiering voor schoolomgevingen.

390 knelpunten extra onderzocht

In West-Vlaanderen kunnen 48 zwarte punten op korte termijn aangepakt worden en zullen lokale besturen voor 10 plekken subsidies kunnen krijgen. Eén derde van de West-Vlaamse issues kan dus snel worden opgelost. Dat betekent echter ook dat er nog eens 101 knelpunten in onze provincie extra onderzoek vragen. Voor heel Vlaanderen is er voor 390 knelpunten studiewerk vanuit de administratie nodig.

“Een onveilig kruispunt of een gebrek aan comfortabele fietsinfrastructuur ontmoedigt mensen om de fiets te nemen”, stelt minister Peeters. “Daar willen we dan ook vanaf. Ook van de groep probleempunten waar extra onderzoek nodig is, hopen we er natuurlijk ook zoveel mogelijk zo snel mogelijk aan te pakken. Ik vraag hierover snel duidelijkheid aan de juiste diensten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier