Politie voert controles op publiek bij wielerwedstrijden op

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De komende weken zullen de lokale politiezones in West-Vlaanderen strenger optreden tegen publiek dat langs de kant van de weg de koers volgt. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé donderdag aangekondigd na overleg met de burgemeesters en politie . Francis Benoit, CD&V-burgemeester in Kuurne, maakte zich afgelopen weekend nog druk over de mensenmassa die in Kortrijk naar de finale van Kuurne-Brussel-Kuurne stond te kijken .

Volg de koers op televisie, niet langs het parcours. Dat is de boodschap die niet alleen de organisatoren, maar ook lokale besturen en politiezones meegeven aan de wielerfans en andere toeschouwers. Donderdag ging provinciegouverneur Carl Decaluwé in overleg nadat er in Kortrijk, tijdens de finale van Kuurne-Brussel-Kuurne, te veel volk opeen gepakt stond te kijken.

Dergelijke samenscholingen kunnen volgens de gouverneur niet in deze coronatijden. Net daarom zullen de politiecontroles op publiek langs het parcours van wielerwedstrijden in West-Vlaanderen verder opgevoerd worden, zo kondigt gouverneur Decaluwé na het overleg aan. “Er wordt de komende weken nog wat afgekoerst in onze provincie, te beginnen met de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré in Roeselare komend weekend. Later volgen ook nog Gent-Wevelgem, de E3 Classic in Harelbeke en de Driedaagse Brugge-De Panne. Taferelen zoals in de finale van Kuurne-Brussel-Kuurne willen we absoluut vermijden”, oppert Decaluwé.

Naast de politiecontroles zullen de organisatoren van de wielerwedstrijden zelf ook nog meer inzetten op sensibiliseren. Onder meer met affiches, maar ook vanuit de pilootwagens die voor de renners uitrijden. Gouverneur Decaluwé vraagt aan de lokale besturen en politie ook om de vooraf gemaakte risicoanalyses aan te passen aan de weersvoorspellingen en gelijklopende evenementen. “Alle scenario’s moeten worden bekeken, we mogen niet verrast worden”, klinkt het. “Brengt hotspots, drukke plaatsen zoals hellingen, verkeerspoorten en pleinen goed in kaart en sluit ze indien nodig ook gewoon af. Stewards, gemeenschapswachten en politie kunnen ook helpen. Mensen die langs het parcours niets te zoeken hebben, moeten we naar huis kunnen sturen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.