Burgemeesters van Kortrijk en Kuurne zitten samen met gouverneur over de toekomst van de West-Vlaamse koers

Op sommige plaatsen verzamelden toch wat toeschouwers.©DAVID STOCKMAN BELGA
Op sommige plaatsen verzamelden toch wat toeschouwers.©DAVID STOCKMAN BELGA
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De burgemeesters van Kortrijk en Kuurne zitten donderdag samen met West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Onderwerp van het gesprek: de koers. Of meer bepaald het vele volk dat afgelopen zondag toch naar Kuurne-Brussel-Kuurne kwam kijken langs het parcours. Tegen alle coronamaatregelen in natuurlijk. Dat zorgde voor frustratie op sociale media en bij de burgemeesters. Francis Benoit wil het parcours op sommige plaatsen afsluiten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ontkennen heeft geen zin. De beelden van Eurosport liegen er niet om. Op sommige plaatsten in Kortrijk en Kuurne stond afgelopen zondag echt wel wat volk langs het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne. Het overgrote deel van de toeschouwers droeg dan wel een mondmasker, dat is en blijft een inbreuk op de regel dat je buiten slechts in groepjes van vier mag samen komen.

Op sociale media klonk gisteren en vandaag dan ook de roep om koersen helemaal af te schaffen, of om toeschouwers net wel toe te laten. Aangezien een verbod om langs een parcours op het openbaar terrein te wandelen, haast onmogelijk te handhaven is.

Afsluiten

Burgemeesters Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) en Francis Benoit (CD&V) vergaderen donderdag met gouverneur Decaluwé op het Kortrijkse stadhuis over hoe het nu verder moet. Die laatste wil immers gelijkaardige taferelen tijdens de komende koersen in West-Vlaanderen voorkomen. Ook de korpschef van politiezone Vlas is uitgenodigd.

Burgemeester Benoit liet nu alvast weten dat hij drukke punten, waar potentieel veel mensen naar de koers kunnen komen kijken, graag afgesloten ziet. “Bijvoorbeeld aan de Gentpoort of andere plaatsen waar het mooi kijken is naar de renners, bijvoorbeeld op een helling of in een bocht”, legt hij uit. “Daar troepen mensen samen.”

Dat deed hij zondag al met een deel van de Brugsesteenweg in Kuurne. Met succes blijkbaar want in Kuurne verzamelden veel minder wielerfans dan in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.