Een hardrijder ontsnapt mogelijk aan een zware geldboete en rijverbod nadat hij 86 kilometer per uur reed in de bebouwde kom van Pervijze (Diksmuide). De reden? Het bord hing door de boerenprotesten op zijn kop. “En dus is het niet rechtsgeldig”, oordeelde de politierechter in Veurne, nadat advocaat Thomas Bailleul het probleem aankaartte. Wellicht kan de man enkel veroordeeld worden voor de toegelaten snelheid net buiten die bebouwde kom. En dat is 70 kilometer per uur.
“Het land op zijn kop voor een betere toekomst. Onze toekomst op zijn kop = het land op zijn kop.” Met die slogans zetten boeren tijdens de protesten begin februari tientallen verkeersborden in gans Vlaanderen op hun kop. Ludiek bedoeld, leek het. Maar al snel waarschuwden burgemeesters en Agentschap Wegen en Verkeer voor juridische problemen. “Een omgekeerd bord verliest aan leesbaarheid, maar aan zo’n bord hangt ook een snelheidsregime vast. Een overtreder zou dat kunnen aangrijpen om een boete aan te vechten”, zei Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Niet rechtsgeldig
Dat gebeurt nu in de politierechtbank van Veurne. Een 51-jarige hardrijder uit Zedelgem werd er op 2 februari aan liefst 86 kilometer per uur geflitst in de Nieuwpoortstraat in Pervijze (Diksmuide). “Mijn cliënt had dat bord niet opgemerkt want het stond op zijn kop. Dat blijkt ook uit een foto in het dossier.”, pleitte advocaat Thomas Bailleul. “Het ligt ook net aan het einde van de gewestweg waar men 70 mag rijden. Een honderdtal meter verder staat de flitscamera die mijn cliënt betrapte. Hij kon op geen enkele andere manier weten dat hij in de bebouwde kom zat. Hij is ook niet vertrouwd met de regio. Doordat het bord op zijn kop stond betwisten wij de rechtsgeldigheid ervan.”
Geen bindende kracht
De politierechter in Veurne heeft dezelfde redenering. “Uit het antwoordformulier van de beklaagde en de foto blijkt dat verschillende borden, waaronder het bord op de plaats van de vaststelling, door actievoerende landbouwers omgedraaid werden”, motiveerde de politierechter. “Dit zorgde voor verwarring. De rechtbank stelt vast dat het openbaar ministerie het niet nodig heeft geacht hierover verder onderzoek te voeren. De rechtbank neemt dan ook aan dat het desbetreffende verkeersbord F1a of F1b dat het begin van de bebouwde kom aanduidt niet was aangebracht overeenkomstig de wegcode en dus geen bindende kracht heeft.”
Geen zware geldboete of rijverbod?
De zaak werd nu uitgesteld naar 9 september opdat het openbaar ministerie zou kunnen onderzoeken welke snelheidsbeperking wel van toepassing was. Concreet: stond geen andere visuele snelheidsbeperking kan de man wellicht enkel veroordeeld worden voor de eerdere toegelaten snelheid. En dat is 70 kilometer per uur. En dat heeft ‘positieve’ gevolgen voor een veroordeling van de hardrijder want wellicht ontsnapt hij zo aan een zwaardere geldboete en een rijverbod. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier