Het parket van West-Vlaanderen heeft beroep aangetekend voor de milde straf die een 51-jarige hardrijder uit Zedelgem vorige week kreeg van de politierechter in Veurne. De man passeerde aan 86 kilometer per uur een bord van de bebouwde kom in Pervijze dat door het boerenprotest op zijn kop hing. Daardoor werd hij enkel veroordeeld voor de snelheid boven de 70 per uur. “Maar we zijn niet akkoord en gaan in beroep”, laat het parket weten.
Vorige week maandag ontsnapte de 51-jarige M.E. uit Zedelgem nog aan een stevig rijverbod en een fikse geldboete in de politierechtbank van Veurne. De man was op 2 februari de bebouwde kom van Pervijze binnengereden en werd geflitst. Alleen hing het witte bord dat de bebouwde kom aanduidt toen op zijn kop. Dat gebeurde toen boze boeren tientallen borden in gans ons land door protest op zijn kop zetten. “Die man is niet van de streek en wist niet dat hij de bebouwde kom binnen ging, door het bord op zijn kop had hij er geen aandacht voor”, sprak zijn advocaat Thomas Bailleul. Het parket vond dat nonsens. “Het bord hing niet achterstevoren. Het witte bord was meer dan duidelijk genoeg. Op zijn kop of niet.” Maar de politierechter gaf hen ongelijk. “De overheid had onmiddellijk maatregelen moeten nemen om het bord opnieuw conform de wettelijke bepalingen te hangen. En het feit dat het verkeersbord zichtbaar was, betekent niet dat het conform de wetgeving was. Het had geen bindende kracht”, oordeelde de politierechter. Gevolg: een milde boete van amper 256 euro, de helft met uitstel, voor de hardrijder.
Onbegrip bij parket
De uitspraak stuitte hier en daar op onbegrip. “Wij hebben in ieder geval beslist om beroep aan te tekenen tegen dit vonnis”, bevestigt Griet De Prest van het parket van West-Vlaanderen. “Er komt dus een nieuw proces”. Dat nieuwe proces wordt binnenkort voor drie rechter gehouden in Veurne. Wellicht won het parket hier en daar wat informatie in want verschillende collega-politierechters lieten na het vonnis verstaan de uitspraak bizar te vinden. Elders in het land zouden wél al bestuurders veroordeeld zijn voor identieke situaties door borden op de kop door het boerenprotest. In Frankrijk zou dan wel al een vrijspraak zijn gevolgd. “Het gaat om een bord dat iedereen goed kent, het is niet anders te interpreteren als het omgekeerd hangt. Dan moet je toch al een slechte verstaander zijn. Straks wordt elk verkeersbord aangevochten dat een beetje scheef hangt”, klonk het bij andere rechters. Het nieuwe proces kan in principe al over enkele weken komen. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier