CD&V Ieper: “Verscheidene ongevallen door zichtbelemmering langs Westkaaipad”
Volgens Stephaan De Roo (CD&V) zijn er langs het Westkaaipad al verscheidene ongelukken gebeurd met auto’s en fietsers doordat bomen en een talud het zicht belemmeren ter hoogte van het kruispunt met de Molenweg. Ook de zieke bomen zijn volgens De Roo een veiligheidsrisico. Schepen Valentijn Despeghel (Vooruit) zegt dat er over de verkeersveiligheid binnenkort overleg plaatsvindt met de wegbeheerder.
In 2020 kocht Stad Ieper een perceel van 12,5 are op het kruispunt van de Molenweg en het Westkaaipad om in te richten als groen rustpunt. Op 29 september vond er een inspraakmoment plaats omtrent de inrichting van het parkje. “Op dit inspraakmoment werd door de omwonenden van het Westkaaipad ook het gebrekkig onderhoud van de hoge bomen voor de veiligheid van de vele gebruikers en aanpalenden langs Westkaaipad aangebracht, maar tot op heden kwam er geen antwoord”, zei Stephaan De Roo (CD&V) maandag op de gemeenteraad. “De buurt is blij met de opwaardering van de omgeving maar wenst ook naar aanleiding hiervan de herinrichting van het Westkaaipad om zo de veiligheid van zowel bewoners, wandelaars en fietsers te bevorderen.”
Zichtbelemmering
Het grootste struikelblok is de beperkte zichtbaarheid voor fietsers komende vanuit de Molenweg en/of het (vernieuwd) brugje richting Westkaaipad. “Geen enkele fietsers verwacht een auto als tegenligger en toch komt men oog in oog met een weliswaar traag aankomende auto”, legde Stephaan De Roo uit. “Verscheidene ongevallen zijn reeds gebeurd waarbij fietsers frontaal op een auto knallen. Er is bijzonder zichtbelemmering enerzijds door een haag, dan talud met hoog gras en de twee bomen net in de bocht met de vangrails aan de overkant. Er kan dus noch voor de voertuigen, noch voor de fietsers uitgeweken worden. Doordat het Westkaaipad daar net het smalst is, komen fietsers en auto’s er recht tegenover elkaar staan.”
Zieke bomen
Het oppositielid vroeg dan ook om de bomen langs het pad (vanaf huisnummer 28 tot en met de bocht) te vervangen. “Veel dode takken en kruinen zijn trouwens duidelijk zichtbaar en de helft van de bomen zit met bijzonder grote schimmelaantasting aan de voet. Ze zijn gewoon ziek, gevaarlijk en meer dan kaprijp, en bij wind een gevaar voor de gebruikers”, aldus De Roo, die ook vroeg of een deel van de talud kan worden weggenomen in de bocht om een uitwijkstrook te voorzien voor auto’s.”
Start na bouwverlof 2022
“Momenteel zijn we alle input van het uitermate constructief en druk bijgewoond inspraakmoment van 29 september aan het verwerken in samenspraak met de betrokken stadsdiensten en de ontwerper van dit nieuwe buurtparkje”, antwoordde schepen Valentijn Despeghel (Vooruit). “De bomen waarvan sprake zijn in beheer van de Vlaamse Waterweg. De toestand van sommige bomen is inderdaad niet ideaal en dat werd al meermaals overgemaakt aan de Vlaamse Waterweg. Recent vond een overleg plaats tussen de betrokken diensten en de Vlaamse Waterweg en op 18 november staat in dit kader ook een terreinbezoek gepland. De melding betreffende de zichtbaarheid ter hoogte van de bocht stond ook al geagendeerd op de eerstkomende verkeerscommissie. Ook uw suggestie voor het plaatsen van een waarschuwingsbord in beide richtingen zal dan worden meegenomen. Het wegnemen van een deel van de talud was ook al voorzien en al toegelicht op het inspraakmoment. We vermoeden dat de grondwerken voor dit nieuwe buurtpark zullen starten na het bouwverlof van 2022.” (TOGH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier