Campagne ‘Modder op de weg’ voortaan het hele jaar rond
Op het landbouwbedrijf van Bert Hanssens in Wijtschate werd de campagne ‘Modder op de weg’ opgestart in onze provincie. Nieuw vanaf dit jaar is dat de campagne het volledige jaar loopt. “Ook hevige regenval maakt deel uit van het nieuwe weerbeeld”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “We betrekken verder ook de andere modderveroorzakers, zoals bij bouwwerven, in onze campagne.”
Het is niet langer relevant om de landbouwers en de weggebruikers te herinneren aan de gevaren van modder op de weg wanneer de oogst wordt binnengehaald. “Dat kan door de onvoorspelbaarheid van het klimaat ook op andere tijdstippen”, duidt de gouverneur.
Ongevallen vermijden
“Vandaar dat we de verkeersborden voortaan blijvend zullen plaatsen en niet langer in die traditionele oogstperiode van september tot december. We moeten kost wat kost ongevallen vermijden.”
De landbouwer en de weggebruiker hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. “Tijdens onze werkzaamheden op het veld maken we het wegdek een eerste keer schoon met de verreiker, aansluitend doen we dat met de borstelmachine”, zegt landbouwer Bert Hanssens. “We vragen ook wat respect en begrip van de weggebruiker. Dat zijn de basisingrediënten voor het slagen van de campagne.”
Meldingsbereidheid
De gouverneur wil de meldingsbereidheid bij de weggebruiker verhogen. Dat kan via 1700 en meldpuntwegen.be als er geen incidenten zijn en als er geen verkeersbord staat en via 101 en 112 en de app 112 als er incidenten te betreuren vallen.
“Er moet daaruit volgend een actief toezicht komen en aansluitend ook een passende reactie komen van de politiediensten. Veiligheid op de weg behoort nu eenmaal tot hun kerntaken.”
De gouverneur wil ook de meldpunten in iedere gemeente zien toenemen. “Momenteel zijn er dat 28. Op een totaal van 64 gemeenten is dat te weinig.”
Dodelijk ongeval
Tot slot maakte de gouverneur de vergelijking met de kust. “Daar wordt ook ingezet op het proper maken van het strand. Het proper maken van de wegen moet dus zeker ook een aandachtspunt worden. Het gaat vaak over mensenlevens.”
Nu 20 jaar geleden was er in Heuvelland een dodelijk ongeval door modder op de weg. De gemeente startte toen ondermeer de campagne Oogsten vraagt tijd en begrip op. “Nu voorzien we borden voor de landbouwers om het gevaar aan te duiden. Affiches en informatie online, helpen mee de aandacht erop te vestigen”, aldus burgemeester Wieland De Meyer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier