Autodelen stijgt flink in Roeselare, ook deelgemeenten moeten volgen

Gebruikers Silke Thorrez en Kristof Kerckenaere samen met schepen Stefaan Van Coillie, Claus2you verantwoordelijk Thomas Colpaert en stadsmedewerker Pieter Degryse. (foto SB) © (foto SB)
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Met z’n 325 zijn ze, stadsgenoten die de eigen wagen inruilden voor of gebruik maken van een deelwagen van Claus2you. De stad plant een gevoelige uitbreiding van het systeem ook in de deelgemeenten van Roeselare.

In maart organiseerde de stad nog een infomarkt rond autodelen. Dat resulteerde in 75 nieuwe leden wat het totaal op 325 Roeselaarse autodelers brengt. Momenteel zijn er 24 deelwagens beschikbaar in Roeselare en dat aantal zal blijven groeien vooral in de deelgemeenten.

“De verdubbeling van het aantal gebruikers op twee jaar bewijst dat het systeem succesvol is”, legt schepen van mobiliteit Stefaan Van Coillie uit. “De voordelen zijn dan ook groot. Met een deelauto bespaar je tot drieduizend euro per jaar, er is geen abonnement, je betaalt de kilometers die je rijdt, je moet je geen zorgen maken over onderhoud en er ligt een tankkaart in de auto. Ook over het vinden van een parkeerplaats moet je je niet druk maken. Je parkeert op de deelautoplaatsen in heel Vlaanderen en in Roeselare mag je met een deelauto zelfs overal gratis parkeren.”

Een fervente gebruiker van een deelwagen is Kristof Kerckenaere. Ik gebruik er een sinds 1 augustus vooral voor kleine ritjes voor boodschappen en voor een bezoekje aan mijn mama. De andere verplaatsingen kan ik vlot met de fiets doen.”

Silke Thorrez uit Beselare, ook gekend als Anke uit de reeks Chantal, is eveneens een enthousiaste gebruiker. “Ik neem de deelwagen wel voor grote verplaatsingen. De ene dag moet ik in Antwerpen zijn, de andere aan de kust en dat lukt allemaal met een deelwagen. Voor de rest neem ik het openbaar vervoer, een auto heb ik echt niet nodig en dat is voor heel veel mensen het geval, denk ik. Ik raad het iedereen aan, probeer het gewoon eens. Laat je wagen een maandje in de garage staan en gebruik eens een deelwagen.”

Je kan een deelauto van Claus2you reserveren vanaf 2,99 euro per uur zonder abonnementskosten. Gewoon even de app downloaden. Op 1 oktober is er in Trax om 18.30 uur een infosessie van de stad over duurzaamheid waar ook het gebruik van de deelwagen zal toegelicht worden. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier