Akkoord over de geluidschermen langs de E40 in Oostkamp

Er is een akkoord om geluidsschermen te plaatsen langs de E40 in Oostkamp. © GST
Redactie KW

De gemeente Oostkamp heeft een akkoord bereikt met de Vlaamse overheid en het Agentschap Wegen en Verkeer maar ook met de projectontwikkelaars van de toekomstige wijk De Wastine langs de Fabiolalaan om een geluidsscherm in de omgeving van de Fabiolalaan/Molenstraat te plaatsen.

Om te bepalen of een woonzone in aanmerking komt voor een geluidsscherm hanteert de Vlaamse overheid (AWV) een aantal criteria. Via geluidsmetingen wordt objectief vastgesteld of er sprake is van aanzienlijke geluidshinder en of deze met een geluidsscherm effectief kan worden verminderd. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin de financiële en technische afspraken worden vastgelegd. De kostenverdeling tussen AWV en de gemeente wordt bepaald door het gemeten geluidsniveau: hoe hoger het geluidsniveau, hoe groter het aandeel dat AWV voor zijn rekening neemt.

Concreet voor de zone Fabiolalaan/Molenstraat voldoet deze zone ter hoogte van de Fabiolalaan en Molenstraat aan alle voorwaarden. Bijgevolg kon een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt worden die dan werd goedgekeurd door de Gemeenteraad op 19 september.

Financiering door drie partners

Omdat het geluidsscherm zowel de bestaande woningen als de toekomstige woonontwikkeling ‘De Wastine’ zal beschermen, moeten ook de projectontwikkelaars van dit project financieel bijdragen. Dit project is enkel realiseerbaar door de samenwerking en financiële steun van de drie partijen. De totale geraamde kost bedraagt volgens de voorstudie van AWV 3.408.125 euro waarvan 817.914,16 euro voor rekening is van de gemeente, 1.439.598,39 euro die zal betaald worden door de projectontwikkelaars en 1.150.612,45 euro die AWV voor zijn rekening zal nemen. De geraamde bedragen zijn excl. btw. De definitieve bedragen worden vastgelegd bij aanbesteding.

De geluidsmuur zal variëren tussen de 3,5 en 5 meter. Het geluidsscherm is voorzien aan de kant van de Fabiolalaan/Molenstraat, ter hoogte van de zone tussen Fribona en het recyclagepark. Wanneer de schermen zullen geplaatst worden is niet geweten.

Tijdens de gemeenteraad merkt Geert Vercruysse (Groen) op dat het voor de mensen die er reeds lang wonen zeer lang duurt om de schermen te verkrijgen, voor nieuwe bewoners minder lang voor voor kapitaal krachtige ontwikkelaars nog een stuk rapper. “In bepaalde zin kan ik je redenering volgen maar het klopt niet. Er schuilt veel meer politiek achter dit dossier dan wat iedereen denkt”, antwoordde burgemeester Jan de Keyser. “Ik zou liever een groen berm zien in plaats van een muur zoals in de Legendaeledreef. Maar ook zou ik willen aandringen op nieuwe onderhandelingen met AWV in verband met het te betalen aandeel van de gemeente. Het gaat hier over veel geld voor iets waar wij als gemeente eigenlijk niet verantwoordelijk zijn. Komt daarbij dat de verder elektrificatie van het wagenpark voor veel minder geluid zorgt waardoor er anders moet gekeken worden naar de huidige oplossingen,” voegde Dieter Vanparys er nog aan toe.

Er is zijn ook reeds gesprkeken lopende voor de renovatie van de geluidschermen ter hoogte van Erkegem. Hiervoor loopt de technische studie nog. Ook de geluidsproblemen ter hoogte van Nieuwenhove parallel op de Legedaeledreef worden later bekeken. De uitgevoerde geluidsstudio die hier werd opgemaakt door AVW wijst dat de kritische geluidsdrempel bereik is en de zone eventueel in aanmerking komt voor geluidsschermen. Nu moet de tweede technische studie opgestart worden waardoor de uitvoering nog niet voor morgen is.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier