Zytholoog in spe giet passie voor Zuid-West-Vlaams bier en koken in boek

Louic Depaepe heeft zijn eerste bierkookboek klaar. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Louic Depaepe heeft zijn eerste bierkookboek klaar. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Eind deze maand studeert Louic Depaepe af als zytholoog en voor zijn eindwerk trok hij alle registers open: hij lanceert een kookboek dat twaalf gerechten met evenveel Zuid-West-Vlaamse bieren combineert. “De interesse is groot”, glundert hij. “Al zestig mensen hebben een exemplaar besteld.”

Louic Depaepe (23) heeft een hotelopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge op zak, maar volgde de voorbije maanden een extra cursus om als zytholoog of biersommelier aan de slag te gaan. Daar heeft hij een goeie reden voor, zegt hij. “Aan de hotelschool werd in vrijwel elk vak op wijn gefocust, terwijl de bierwereld minstens even interessant en divers is. Ik ben erdoor getriggerd : als ik op café of restaurant ga, speur ik elke keer opnieuw de bierkaart af om die ene onbekende parel te vinden.”

Net daarom besloot hij zich bij te scholen tot zytholoog. “Ik wil mezelf onderdompelen in het rijke aanbod aan bieren. Mijn eindwerk moest mijn nieuwe passie in de verf zetten en zo kwam ik op het idee om bier met die andere grote hobby van me te combineren: koken. Ik ben een fervente hobbykok en hou ervan om verrassende gerechten op tafel te toveren. En met bier kan je erg veel richtingen uit, alleen is het aanbod kookboeken waarin bier een centrale rol speelt erg beperkt. Daar wilde ik verandering in brengen.”

Een boek voor aan het fornuis, maar ook voor in de sofa

Het resultaat is geen bij elkaar geniet stapeltje A4’tjes wat je doorgaans van een standaard-eindwerk verwacht maar een kloek ingebonden boek. “Ik bespreek twaalf gerechten met het bijhorende bier uit de eigen streek. Uiteraard vind je er het recept in terug, maar ik ga ook dieper in op het bier zelf en de brouwerij die erachter schuilgaat. Je kan mijn boek aan het fornuis raadplegen, maar ook in de sofa jezelf erin verliezen.”

Louic stond haast van a tot z zelf in voor de realisatie. “Ik schreef de teksten, nam het gros van de foto’s en deed de lay-out. Ik mag me niet alleen een toekomstig zytholoog noemen, ik leerde ook heel wat bij over hoe een boek tot stand komt”, glimlacht hij. “Toen ik mijn opleiding startte, had ik nooit gedacht dat ik met een eigen kookboek zou eindigen.”

Er komt meer

De interesse is alvast groot. “Al een zestigtal mensen hebben een exemplaar besteld. In eerste instantie laat ik er een honderdtal drukken. Ik heb de smaak te pakken: ik wil een editie met bieren uit andere plaatsen in West-Vlaanderen maken, en kreeg ook al de vraag of ik een Limburgse editie op de markt wil brengen.”

Straks hoopt Louic als zytholoog Zytholouic proeverijen te organiseren waarbij het culinaire aspect stevig in de verf wordt gezet. “Per bier wil ik aan foodpairing doen en mensen zo laten inzien dat onze bieren echt wel een plek in de keuken verdienen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Aan Louics hersenpan ontsproten lekkernijen als tartiflette met een Halsbergh van brouwerij De Feniks uit Kortrijk, en witlooftaart met Oud Bruin van de Anzegemse brouwerij ‘t Verzet, maar zijn favoriet is het Obsquur-ijs, gemaakt met het gelijknamige bier van brouwerij Ruimtegist uit Kortrijk. “Al is dat meteen het enige gerecht dat ik niet zelf gemaakt heb”, geeft hij toe. “Daarvoor deed ik een beroep op het bekende ijssalon La Cabane. Om duimen en vingers van af te likken. Hoe dan ook heb ik nog een pak ideetjes klaarliggen.”

‘Smaakt naar bier van hier: Zuid-West-Vlaanderen editie’, 25 euro, zytholouic@gmail.com. Op Facebook en Instagram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier