Zwerfkatjes Gistel ving dubbel zoveel katten als jaar eerder

Iris, Twinky, Veronique, Tine en Griet van de werkgroep Zwerfkatjes Gistel samen met schepen van Dierenwelzijn Wim Aernoudt en milieuambtenaar Heidi Christiaen.© TVA
Iris, Twinky, Veronique, Tine en Griet van de werkgroep Zwerfkatjes Gistel samen met schepen van Dierenwelzijn Wim Aernoudt en milieuambtenaar Heidi Christiaen.© TVA
Redactie KW

De vrijwilligersgroep ‘Zwerfkatjes Gistel’ kon vorig jaar 214 katten en kittens vangen. In samenwerking met de stadsdiensten werd zo heel wat dierenleed en overlast voor omwonenden vermeden. De Gistelnaren kunnen ook hun steentje bijdragen tot dit succesverhaal door hun katten te laten steriliseren of castreren, en ze te laten chippen zoals het wettelijk verplicht is.

In de loop van 2019 heeft het bestuur de aanpak van de zwerfkattenproblematiek op het grondgebied grondig gewijzigd, zo meldt schepen van Dierenwelzijn Wim Aernoudt (N-VA). “Er werd een werkgroep van vrijwilligers opgericht die zich specifiek over deze problematiek ontfermde. In dat eerste werkjaar 2019 werden 120 katten en kittens geholpen. De gemotiveerde, actieve werkgroep ‘Zwerfkatjes Gistel’ is in 2020 verder uitgegroeid tot een groep van 15 medewerksters”, geeft de schepen mee.

Slachtoffer

“In het tweede werkingsjaar 2020 werden 126 kittens naar een erkende opvang gebracht. Daarnaast werden ook 50 volwassen zwerfkatten op kosten de stad behandeld. Deze behandelingen zijn sterilisatie, castratie of in een viertal gevallen laten inslapen. De rest werd opnieuw vrijgelaten waar ze gevangen werden.”

Er werden 38 volwassen katten opgehaald bij mensen die niet meer voor hun huisdier konden zorgen. Naast de vangacties hebben de vrijwilligers ook tal van katten die slachtoffer werden van het verkeer gecontroleerd op de aanwezigheid van een chip. De eigenaars van de dieren werden dan persoonlijk op de hoogte gebracht.

“Het is wettelijk verplicht om je kat(ten) te laten chippen en steriliseren”

“Het totaalcijfer van 214 katten heeft enkel betrekking op grondgebied Gistel”, zegt Griet, een van de drijvende krachten binnen de vrijwilligersgroep. “We zijn ook verschillende keren buiten Gistel in actie moeten treden. Zo hebben we 17 volwassen katten en 14 kittens opgehaald in Bredene, Zandvoorde, De Haan, Oostende, Leffinge en Diksmuide. Allemaal werden ze naar een erkende opvang gebracht.”

Chippen

Of de coronacrisis en twee lockdowns een impact zullen hebben op de cijfers, moet nog blijken. Zo zijn er elders in Vlaanderen gevallen bekend van gezinnen die in een impulsieve bui een huisdier kopen, zoals een kat of hond, maar die na een tijdje naar een asiel brengen – of erger – op straat zetten. “Maar in welke mate dit in Gistel het geval is, kunnen we op vandaag niet zeggen.”

De stad staat in voor de praktische hulp bij de vangacties, verkeersslachtoffers en voor het budget voor sterilisatie of castratie. De vrijwilligers zorgen voor de begeleiding, vangacties, het transport, de opvang van katten en het overleg met Gistelnaren.

“De vrijwilligers van ‘Zwerfkatjes Gistel’ verdienen dan ook alle lof voor hun ongebreidelde inzet. Ook Patrick Ducheyne van de technische ploeg levert uitstekend werk en gaat mee op zoek naar zwerfkatten in Gistel. Het is wettelijk verplicht om je kat(ten) te laten chippen en steriliseren. Dit is de enige structurele oplossing om dit kattenleed en bijhorende overlast te vermijden”, zegt schepen Aernoudt.

Sensibilisering

“De werkgroep en de stad werken verder aan de sensibilisering van de burgers in verband met dierenwelzijn. We hopen op een daling van onze tussenkomsten in 2021.” Met Heidi Christiaen heeft de stad ook een nieuwe milieuambtenaar.

Contacteer de vrijwilligers via vrijwilligers.zwerfkatjesgistel@gmail.com en de stadsdienst viazwerfkatten@gistel.be . Wie de groep financieel wil steunen, kan dat via een storting op rekeningnummer BE49 9733 8929 3871. (Timmy Van Assche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier