Zorghuis VillaVip officieel geopend

Koen Tyteca en Nikka Pieters waren meteen gewonnen voor het concept van VillaVip. © ACK
Redactie KW

Op donderdag 2 september kon de officiële opening van VillaVip in de Grauwe Broedersstraat in Diksmuide doorgaan. Het zorgkoppel Nikka Pieters (29) en Koen Tyteca (32) baat VillaVip uit en woont er samen met negen volwassen met een beperking.

VillaVip is een hedendaagse, kleinschalige woning waar 10 volwassenen met een beperking samenwonen met een zorgkoppel. Samen bouwen ze er aan een gezellige thuis. Persoonlijke aandacht en veel liefde staan centraal in elke woning.

“Wat VillaVip uniek maakt, is dat het leven er is zoals in een gezin. Iedere bewoner heeft een eigen ruime kamer met zithoek en we hebben een ruime tuin met een moestuin en enkele dieren”, vertelt Koen. “We zijn hier op wandelafstand van het centrum van Diksmuide gelegen en op die manier maken de bewoners ook echt deel uit van de stad.”

Vorig jaar gestart

Op 1 augustus vorig jaar is de werking van VillaVip al gestart. “Voor de verhuis naar hier hebben we heel wat hulp gekregen van familie en vrienden. Ook VillaVip nationaal geeft heel wat bijstand; we kunnen bij hen terecht als we vragen hebben. In het begin hadden we twee bewoners, nu tellen we er negen en is er nog een plaat vrij”, vertelt Nikka.

“Corona had ook hier uiteraard een impact. Zo was het voor de bewoners niet mogelijk verschillende activiteiten te gaan doen, viel heel de dagbesteding terug op een minimum, kon de familie nauwelijks op bezoek komen en konden we ook de buren geen kennis laten maken met het huis en zijn bewoners. De jongste bewoner is 21 en de oudste 60, heel divers dus.”

Zelfstandig zijn

Koen en Nikka kozen er heel bewust voor om zorgouder te worden. “Het concept en de visie spraken ons meteen aan, ook de kleinschaligheid met daarbij het zelfstandig zijn, zeg maar de regie zelf in handen hebben”, geeft Nikka mee. “We hopen nu vooral dat het weer mogelijk wordt om voor onze bewoners activiteiten en een volwaardige dagbesteding te kunnen aanbieden. We zijn heel blij dat er nu toch zicht is hierop.”

De bewoners komen via verschillende kanalen terecht in VillaVip. “Meestal komen de bewoners hier terecht via een bijstandsorganisatie maar er zijn natuurlijk ook ouders die contact opnemen”, weet Nikka. “We hebben een directe communicatie met de ouders die op die manier zelf mee bepalen hoe de zorg en ondersteuning voor hun zoon of dochter verloopt. De band tussen ons en de ouders is familiaal en dat zorgt ervoor dat de bewoners zich hier thuis voelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier