Zorggroep Armonea zegt samenwerking met residentie Berkenhof in Assebroek op

De mede-eigenaars van residentie Berkenhof hebben een jaar tijd om een nieuwe zorgenverstrekker te vinden. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Armonea heeft de samenwerking met residentie Berkenhof in de Daverlostraat in Assebroek opgezegd. De 61 eigenaars van de 115 serviceflats moeten vóór april 2025 een andere woon-zorggroep vinden die de bejaarde bewoners de nodige zorgen kan verlenen. Anders valt na vijftig jaar het doek over deze seniorenresidentie.

Barbara Hartert, woordvoerder van de beursgenoteerde groep Armonea, bevestigt ons de beslissing: “Armonea heeft de overeenkomst met de mede-eigenaars van de Service Residentie Berkenhof in Assebroek opgezegd. Het einde van de samenwerking gaat binnen één jaar in.”

Nieuwe directeur?

Ze beseft ten volle dat het nieuws vragen en reacties oproept: “We hebben daarom de nodige info-sessies met onze medewerkers, bewoners en mede-eigenaars georganiseerd. Om de overgang zo sereen en respectvol mogelijk te laten verlopen, verkiezen wij geen verdere details over de opzegging mee te geven.”

Vreemd genoeg had Armonea begin dit jaar voor residentie Berkenhof een nieuwe directeur in opleiding aangeworven. Dat had Christoph Vanden Cantoore, overkoepelend directeur van Berkenhof en Senior Hotel Flandria, nog in zijn nieuwjaarsboodschap voor de mede-eigenaars van de serviceflats triomfantelijk aangekondigd: “We doen dit vooral om de kwaliteit te verhogen, de juiste mensen op de juiste functies te zetten, en de taken te herverdelen.”

Crisismanager

Of is die ‘directeur in opleiding’ een crisismanager, die de komende maanden het puin moet ruimen? Het gevaar is reëel dat de mede-eigenaars hun investering in een serviceflat in rook zien opgaan én dat de hoogbejaarde bewoners in hun laatste levensjaren op zoek moeten gaan naar een nieuw onderkomen, waar ze tegen min of meer dezelfde financiële voorwaarden de vereiste zorgen en dienstverlening krijgen.

Er zijn onderhandelingen met verschillende partijen aan de gang

Ongetwijfeld volgen ook projectontwikkelaars het dossier van nabij op: de Daverlostraat in Assebroek, waar Berkenhof gelegen is, is een gedroomde locatie voor een groot vastgoedproject met appartementen.

Opportuniteit

Maxim Stroo van Isera Vastgoed, die als syndicus voor de mede-eigenaars van residentie Berkenhof optreedt, ziet de zaken niet zo somber in: “Er was al even sprake over een stopzetting met de samenwerking met Armonea. De huidige situatie is dus zeker geen doemscenario en kan zelfs gezien worden als een opportuniteit om Berkenhof opnieuw te lanceren als groep van assistentiewoningen.”

“Wij hebben ondertussen al de nodige stappen gezet om een alternatieve dienstverlener te vinden. Er zijn onderhandelingen met verschillende partijen aan de gang. Wij zullen zowel de eigenaars als de bewoners op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen.”

Geen sluiting

Maxim Stroo benadrukt: “Er is absoluut geen sprake van de sluiting van Berkenhof. In samenspraak met Armonea werd schriftelijk afgesproken om de dienstverlening aan te houden tot de onderhandelingen met een alternatieve partij afgerond zijn. De raad van mede-eigendom en de syndicus zullen alles nauwlettend opvolgen.”

“Er is dus een gegarandeerde continuïteit naar de bewoners toe. Dat werd ook al gecommuniceerd tijdens een vergadering met alle bewoners, hun familieleden, het personeel van Armonea en de eigenaars.”

Verouderd

Toch roept de beslissing vele vragen op. Een voormalig mede-eigenaar van het Berkenhof wijst erop dat na corona voor het eerst twintig procent van de serviceflats leegstond:

“Een aantal flats zijn verouderd. Ze moeten dringend gerenoveerd worden, indien ze willen voldoen aan de strengere normen. Als zelfs Armonea zich terugtrekt uit een residentie die dateert uit de jaren 70, en volop inzet op haar toekomstige site aan de brug van Steenbrugge, welke andere groep wil dan nog investeren in Berkenhof?”

Onder de slogan ‘Leven als God in Frankrijk’ wordt het Domein van Steenbrugge nu al gepromoot

Feit is dat de ruwbouw af is van het Domein van Steenbrugge, dat de Réside Etudes-groep realiseert. Armonea is toegetreden tot deze Franse groep die 7.000 aangepaste seniorenwoningen telt en een van de Franse leiders is op het gebied van vastgoedbeleggingen.

Onder de slogan ‘Leven als God in Frankrijk’ wordt het Domein van Steenbrugge nu al gepromoot, en er zijn al vacatures uitgeschreven voor polyvalente logistieke medewerkers. Het is wellicht geen toeval dat het Domein van Steenbrugge volgend jaar de deuren zal kunnen openen, wanneer Armonea haar banden met residentie Berkenhof definitief verbreekt.

Renovatie

Bruggeling Joris Barbier, al twintig jaar de eigenaar van een serviceflat in Berkenhof, is bezorgd: “We hebben die beslissing al enkele jaren voelen aankomen. De samenwerking met Armonea verliep de laatste tijd niet meer vlot. De mede-eigenaars moesten steeds met andere vertegenwoordigers van die woon-zorggroep onderhandelen. Armonea stuurde zelfs juristen naar Brugge, die alles noteerden!”

Voor vele bejaarde Bruggelingen is Berkenhof het laatste station in hun leven

“Toch geloof ik nog in de toekomst van Berkenhof, dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag zou vieren. Een deel van de serviceflats is al gerenoveerd. Bovendien is de residentie uitstekend gelegen. Maar tegen 2033 worden de normen nog strenger en moet bijvoorbeeld elke flat een inloopdouche hebben. De eigenaars moeten investeren in vernieuwing, maar dat kan pas als de bewoner die de flat huurt overlijdt.”

Nieuwe partner?

“Naar ik verneem zoekt onze syndicus naar samenwerking met een ander private woon-zorggroep, die al in Brugge actief is en zelf niet kampt met leegstand in haar serviceflats. Hoever die onderhandelingen staan, zullen we binnenkort vernemen.”

“Voor vele hoogbejaarde Bruggelingen is Berkenhof het laatste station, waar ze dag en nacht verpleegkundige zorgen genieten. Gemiddeld verblijven ze er een of twee jaar. De toekomstige uitbaters moeten alvast een goede keuken aanbieden. Dat is voor veel oudere mensen erg belangrijk, ze kijken uit naar hun dagelijkse lunch. Die moet lekker zijn!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier