Zonnebeke start met sociale kruidenier

Loes Vroman van de sociale dienst geeft uitleg aan vrijwilligers. © GF
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Het aantal mensen dat het financieel moeilijk heeft stijgt en daarmee ook het aantal mensen dat beroep doet op voedselhulp. Vanaf eind februari start de gemeente met een sociale kruidenier.

In 2020 ging het om 55 gezinnen, in 2021 om 65, in 2022 om 78 en in 2023 waren dat er al 90. Zij kunnen terecht bij de voedselbank in Ieper. Een aantal crisissen hebben de toename in de hand gewerkt. Door dit stijgende aantal besliste het gemeentebestuur om voedselhulp in eigen gemeente te realiseren. Vanaf eind februari zal dit kunnen in de Kraaiveldstraat nummer 6 te Passendale, bij de sociale kruidenier. Dit pand is gelegen naast PC De Craeye en wordt gehuurd van vzw De Craeye. Bij de sociale kruidenier kopen mensen met een laag inkomen voedsel en basisproducten tegen verminderde prijzen. De praktische levering van de voedseloverschotten zal gebeuren via Foodsavers Westhoek. Zij focussen op het leveren van kwalitatief voedsel en maken gebruik van sociale tewerkstelling. Ook met lokale spelers die soms kampen met voedseloverschotten, zal samengewerkt worden. “De sociale kruidenier wordt ook een plek waar ontmoeting gestimuleerd wordt en mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten met of zonder hulpvragen”, stelt schepen van Sociale Zaken Joachim Jonckheere.

Vrijwilligers

Om de sociale kruidenier uit te baten, is er heel wat vrijwillige inzet nodig. Het gemeentebestuur lanceerde een oproep voor vrijwilligers en kreeg veertig reacties. Om kennis te maken met het gebouw en de werking kwamen een dertigtal vrijwilligers samen en kregen ze uitleg van de sociale dienst tijdens een verkenningsmoment. Vanaf 22 februari zullen mensen in Zonnebeke die voedselhulp nodig hebben terecht kunnen bij de sociale kruidenier.

Vrijwilligers kunnen zich nog steeds melden via zorgzamebuurten@zonnebeke.beof via 051 48 01 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier