Zinkgat doet zwembadmuur openscheuren, uitspraak declassering uitgesteld

© (Foto TP)
© (Foto TP)
Redactie KW

De afgesloten site van het voormalige Ieperse openluchtzwembad takelt al bijna twintig jaar af. Nu is een nieuw dieptepunt bereikt: een put van een vijftal meter diep, waardoor de buitenmuur alsmaar verder openscheurt. Het stadsbestuur wil voldoende vrijheid voor een nieuwe bestemming van de site en wil daarom af van de gedeeltelijke bescherming. Een uitspraak van de bevoegde minister is uitgesteld naar volgend voorjaar.

Het ommuurde openluchtzwembad ligt er al jaren verloederd bij. Het aftakelingsproces is intussen ook zichtbaar op de hoge buitenmuur. Jo Baert (CD&V) kaartte de kwestie aan op de gemeenteraad. “Tijdens opruimingswerken werd vorige week een put ontdekt in het wandelgedeelte binnen de site”, aldus Philip Bolle (SP.A), schepen van Patrimonium en Onroerend Erfgoed. Het verdwijnen van parkeerplaatsen en de mobiliteit blijven pijnpunten.

“In de put van zo’n vijftal meter diep kan je een rioolbuis zien. We wisten dat de buis daar zat, want die leidt water van de vestinggracht onder het zwembad naar Hoge Wieltjesgracht. Een deel van die buis is lange tijd geleden ingestort, waardoor het water niet meer stroomde. Vermoedelijk is dit zinkgat ontstaan doordat het water een eigen weg zocht richting Hoge Wieltjesgracht en de aarde rond de buis aanvrat.”

Alsmaar gevaarlijker

Vanop het publieke wandelpad richting vestingen is ter hoogte van de put een grote scheur te zien, die loopt van de top van de buitenmuur tot op het pad. “Die scheur wordt alsmaar groter, je kan er bijna je vuist tussen steken. De technische dienst heeft de plek bekeken en stelt ons gerust: de muur gaat wel uit elkaar, maar zal niet overhellen en omvallen. Ook het wandelpad is veilig. Binnenin de site werd de put afgezet en afgedekt, zodat argeloze indringers er niet in sukkelen.”

De site is afgesloten, maar op bepaalde plaatsen werd prikkeldraad doorknipt. “Ik roep iedereen op de site niet te betreden, want die wordt alsmaar gevaarlijker”, waarschuwt Bolle.

Nieuwe bestemming

Het stadsbestuur wil werk maken van een nieuwe bestemming, maar wacht nog op een reactie van Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed. “Wij verwachtten dit jaar nog een uitspraak over onze vraag tot declassering van de site. Maar er werd ons onlangs gemeld dat het systeem van declasseringen wordt hervormd, waardoor er pas volgend voorjaar een uitspraak volgt.”

Het wordt een nieuwe bestemming, want een openluchtzwembad blijkt niet meer mogelijk. “Denk maar aan de vele technische problemen, vergunningskwesties en de onhaalbare vereiste van 100 parkeerplaatsen in de onmiddellijke omgeving. Wat dan wel? Daar hebben we nog geen antwoord op. Pas van zodra de verlossende declassering toegelaten wordt, kunnen de vele ideeën afgetoetst worden.”

Waterpark

Dit bestuur ziet het ‘waterparkontwerp’ van het vorige bestuur alvast niet zitten. “Bij het vormen van ons nieuw bestuur stond geen enkele coalitiepartner te trappelen om dat plan uit te voeren. We hebben ook het gevoel dat de Ieperlingen hierop niet echt zaten te wachten. De stad vroeg tien jaar geleden al eens de declassering aan. Tevergeefs, want de stad liet na zich te verzetten tegen de beschermingsprocedure, die een jaar eerder liep. Er werden toen ook geen initiatieven ondernomen om er iets anders van te maken. Nu proberen we met het waterparkontwerp aan te tonen dat de bescherming ons te veel beperkt. We willen meer vrijheid. Hopelijk volgt de minister ons straks wel.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier