Ziekenhuis- en ander zorgpersoneel wordt vanaf februari ingeënt, dankzij Moderna
Omdat nu ook het Moderna-vaccin is goedgekeurd, kan Vlaanderen al in februari starten met het vaccineren van ziekenhuispersoneel en zorgpersoneel in de eerste lijn. Dat is sneller dan eerst gepland. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vrijdag bekendgemaakt.
Door de goedkeuring van het Moderna-vaccin door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA is er zicht op bijkomende vaccins. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zullen er de eerstkomende weken 146.000 dosissen van het Moderna-vaccin geleverd worden. Net als bij het vaccin van Pfizer-BioNTech zijn er bij het vaccin van Moderna twee prikjes nodig.
Omdat ook de lopende vaccinaties in de woonzorgcentra versneld worden, kan Vlaanderen sneller starten met het vaccineren van de volgende doelgroepen in de prioriteitenlijst.
Februari
Volgens minister Beke wil Vlaanderen daarom parallel starten met het vaccineren in collectieve zorgvoorzieningen – denk bijvoorbeeld aan voorzieningen voor personen met een handicap -, in ziekenhuizen en bij zorgverleners in de eerstelijn en dan in de eerste plaats de huisartsen.
Het is de bedoeling om al in de loop van februari te starten met het gelijktijdig vaccineren van die doelgroepen. Het zal wel van het aantal beschikbare vaccins en van de levertermijnen afhangen hoe snel iedereen in die doelgroepen kan gevaccineerd worden. De Vlaamse overheid zal de komende dagen een verdeelsleutel voor de drie sectoren vastleggen.
Vanuit Antwerpen
Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) wordt de piloothub voor het Moderna-vaccin in Vlaanderen. De taak van deze hub zal zijn om de eerste leveringen te ontvangen en samen met het geneesmiddelenagentschap FAGG de standaardprocedures voor dit vaccin op punt te zetten.
Volgens minister Beke heeft Vlaanderen ook een blauwdruk klaar voor de oprichting van vaccinatiecentra. De planning en praktische afspraken worden nog verder besproken met de lokale partners en lokale besturen. Vlaanderen streeft ernaar om naar 120 vaccinatiecentra te gaan, 2 per eerstelijnszone.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier