Zeven jaar na datum pakken vijf sportclubs in Sportpark De Schorre uit met eigen clubhuis: “Eindelijk kunnen douchen na een wedstrijd”

Ook bij baseballlub Piranhas zijn ze blij met het nieuwe clubhuis. © ZB
Redactie KW

Na een periode van bijna zeven jaar hebben de American footbalclub Ostend Pirates, baseballclub Piranhas, cricketclub Ostend Exiles, cricketclub Zalmi en Ostend Cricket Club eindelijk hun eigen clubhuis op het domein van Sportpark De Schorre. Voor de bouw van het gloednieuwe clubhuis, legde Stad Oostende maar liefst 1.9 miljoen euro neer. “Nu we opbergruimte hebben, zul je ons niet meer met materiaalbakken over het terrein zien sleuren”, klinkt het bij de clubvoorzitters.

Voor vijf sportclubs in Sportpark De Schorre kwam er dit jaar dan eindelijk licht aan het einde van de tunnel in het aanslepende dossier voor de bouw van een nieuw clubhuis. Het gebouw werd vervaardigd vlak bij de gedeelde speelvelden aan de Klemskerkestraat. Zaterdagnamiddag 1 juni werd het nieuw polyvalent clubgebouw officieel aan het grote publiek voorgesteld. De opbouw startte in 2023 en is nu eindelijk helemaal voltrokken. Hiermee komt Stad Oostende tegemoet aan de vraag van de vijf lokale sportclubs die nood hadden aan moderne infrastructuur met voldoende opbergruimte vlak bij de sportterreinen.

De bouw kadert in een groter project van Stad Oostende om Sportpark De Schorre geleidelijk aan aan te pakken, op te kalefateren en uit te rusten met de nodige infrastructuur voor de verschillende sportclubs die er momenteel trainen. “Dit clubhuis is de eerste uitvoering van ons beleidsplan waarbij we naar niet gewoon gebouwen willen bijzetten, maar ons steeds meer willen focussen op het concept van delen en medegebruik. Zo kunnen we naar de toekomst toe met minder geld meer sportclubs op de kaart zetten”, vertelt Bart Plasschaert, schepen van Vrije Tijd.

1.995.500 euro

De kosten voor de bouw van het nieuwe clubhuis zijn inderdaad niet niets. De reden hiervoor? “Bij de opstart van dit project liepen we als Stad tegen heel wat obstakels aan. Allereerst bleek de grond nog in het bezit was van een andere eigenaar. Toen we het stuk eindelijk konden overkopen, kwamen we tot de conclusie dat de grond onstabiel was en we deze eerst moesten stabiliseren. Ineens brak dan ook nog eens de coronapandemie uit hadden we later te kampen met een energiecrisis. Terwijl bleven de prijzen maar stijgen. Het was echt een dossier van vallen en opstaan, maar we zijn tevreden met het resultaat”, verduidelijkt schepen Plasschaert.

De ARPA Architecten uit Gent hebben alles uit de kast gehaald om de ruimte en mogelijkheden van het gebouw maximaal te benutten. Het open ontwerp voldoet aan alle toegankelijkheidseisen en heeft een sobere uitstraling die opgaat in de groene omgeving. Het kenmerkende dak ontvouwt zicht tot een houten luifel waar het voor bezoekers en sporters aangenaam vertoeven is. Naast opbergruimtes voor sportmateriaal, zeven kleedkamers en sanitaire voorzieningen is er ook een mooie polyvalente ruimte die ter beschikking gesteld wordt van andere sportclubs die op regelmatige basis actief zijn in het sportpark of sportcentrum Mr. V-Arena.

“We hebben hier zo lang naar uit gekeken. We zijn al jarenlang met vijf verschillende clubs actief, maar we hebben nu pas voor het eerst sanitaire voorzieningen. Tot nu toe moesten niet enkel de toeschouwers, maar ook de spelers en de trainers een halfuur wandelen om naar het toilet te gaan. Na een match konden de spelers ook niet douches, want die waren er simpelweg niet. Nu kunnen we iedereen met open armen ontvangen in onze nieuwe polyvalente ruimte”, zegt Peter Beyen van Cricket Vlaanderen. De vijf clubs kunnen de polyvalente ruimte afhuren tegen een prijs van 5 euro per uur. Wanneer ze de ruimte afhuren kunnen ze ermee doen wat ze willen. “We zijn heel blij dat de schepen en burgemeester naar ons geluisterd hebben. Dankzij de transparantie en nauwe samenwerking kunnen we het voorbeeld stellen voor eventuele volgende projecten.”

Meer supporters

De voorzitters van de club hadden zich geen beter clubhuis kunnen bedenken. De broers Soheel en Zoheeb Hussain zijn geboren en getogen in Oostende, maar hebben Pakistaanse roots. Al jaren zetten ze zich in voor de cricketclub Ostend Exiles. “We zijn gestart met de cricketclub in 2001. Nu pas hebben we een clubhuis met sanitaire blokken en kunnen we ook ons sportmateriaal opbergen. Je zult ons niet meer met materiaalbakken over de terreinen zien sleuren”, lacht voorzitter Zoheeb Hussain. “Cricket is, na voetbal, een van de populairste sporten ter wereld, maar blijft toch wat onbekend in Vlaanderen. In België zijn we met een 30-tal clubs en dit aantal blijft groeien. We voelen dat ook steeds meer jongeren interesse hebben in de sport. Dankzij het nieuw clubhuis zullen we gegarandeerd nieuwe supporters en cricket-sympathisanten naar het speelveld lokken.”

“We bestaan dit jaar 25 jaar. Ons nieuw clubhuis is echt een geschenk. Met tijd is het ook de bedoeling dat er een tweede slagkooi bijkomt aan de linkerzijde van het gebouw”, zegt Dirk Gunst, voorzitter van baseballclub Piranhas. De voorzitters zijn lang niet de enige die tevreden zijn met het nieuwe clubhuis. Er heerst ook heel wat enthousiasme bij de spelers van baseballclub. Kiany is 18 jaar en speelt al bijna twee jaar bij de Piranhas. “Ik speel al bijna twee jaar bij de club, maar er komen niet zoveel mensen kijken. Ik hoop dat ons nieuw clubhuis daar verandering in zal brengen, want alle clubs beoefenen een heel mooie sport.”

Clubmascotte

Tijdens de opening van het nieuwe clubhuis kon je ook niet naar de opvallende verschijningen van vijf stoere piraten kijken. De verenging Piraterij is geen Misdrijf is sinds kort de nieuwe mascotte van de Ostend Pirates. “Zowel de American footballclub als onze vzw blijft aan bekendheid winnen in regio Oostende. Als je echte piraten aan het werk wilt zien, zul je naar de volgende wedstrijd van de Ostend Pirates moeten komen kijken”, knipoogt Piraterij is geen Misdrijf voorzitter Nicolas Chanteloup. (ZMI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier