Yoshi Rondelez geeft na zes jaar de fakkel als hoofdredder door

Yoshi Rondelez neemt afscheid van de strandredders: “Het is mooi geweest.” © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Met de vlaggengroet, waarmee strandredders traditioneel het zomerseizoen uitwuiven, werd er ook afscheid genomen van hoofdredder Yoshi Rondelez. Rondelez stond 15 jaar op het strand, waarvan de laatste zes als hoofdredder. “Ik heb van mijn passie en hobby voor een stukje mijn beroep kunnen maken, maar ik ben onderweg wel mijn hobby deels verloren. En op het moment dat je dat voelt, is het tijd om ermee te stoppen”, vond Yoshi.

Het was een jongensdroom, redder worden op het strand van Bredene, bekent Yoshi Rondelez (31). “Mijn ouders hadden een strandcabine in Bredene en als je daar een stuk van je jeugd slijt, dan word je ongewild een beetje fan van de strandredders”, opent Yoshi, die beroepshalve studentensportcoördinator is aan de UGent. “Ik kwam niet uit de zwemwereld (Yoshi is voetballer, momenteel bij Gistel) dus er kwamen wel wat trainingen aan te pas om het tot strandredder te schoppen.”

Op zijn 17de mocht Yoshi zich in zijn felbegeerde reddersplunje hijsen. Zijn 15de seizoen werd meteen ook zijn laatste. “Zes jaar geleden ben ik hoofdredder geworden in opvolging van Kelly Spillier, die de lokale politiek in ging. Het zijn zes boeiende, maar best ook uitdagende jaren geweest. Als hoofdredder ben je tenslotte de manager van het reddersteam. Je bereidt het zomerseizoen voor, maakt het werkrooster op, regelt de kledij,… En al moet je niet elke dag fysiek op het strand staan – gelukkig kon ik rekenen op twee trouwe adjuncten -, je bent er wel elke dag mee bezig. Je bent tenslotte eindverantwoordelijke.”

Grotere uitdagingen

Komt daarbij dat de uitdagingen in die 15 jaar ook groter geworden zijn volgens Yoshi. “De meest zorgwekkende evolutie is zonder twijfel het flink gedaalde zwemniveau van de badgasten, zowel bij de jeugd als bij volwassenen. Veel van de strandbezoekers zijn vandaag vaak van buitenlandse origine. Zij hebben niet of nauwelijks leren zwemmen. Dat maakt dat onze redders anno 2024 veel vaker moeten tussenkomen.”

Verdrinkingen tijdens de bewaakte uren heeft Yoshi nooit moeten meemaken. “We hebben tijdens mijn wacht als hoofdredder wel wat zwemmers in moeilijkheden gekend, maar nooit met dodelijke afloop. Vorige zomer is er aan strandpost 2 wel iemand verdronken, maar dat was ’s avonds, toen er geen bewaking meer was. Ik herinner me die fatale avond nog levendig. Ik zat toen met mijn vriendin op de Thaise Feesten en werd opgeroepen via de 112 om zo snel mogelijk naar het strand te gaan. Het bleek jammer genoeg te laat…”

Familiebadplaats

Problemen met agressieve badgasten had Yoshi de voorbije jaren niet of nauwelijks. “Bredene is een rustige familiebadplaats, hier komt ook geen trein toe uit het binnenland… En als een van de redders al eens geconfronteerd werd met een weerbarstige bader die inging tegen de instructies, dan kwam ik het met veel plezier nog eens uitvoerig uitleggen aan die brave mens.”

Yoshi blijkt geen voorstander van politionele bevoegdheden voor de redders. “Het zijn zowat allemaal jobstudenten. Dan zou je die bevoegdheid bij de hoofdredder of zijn adjuncten moeten leggen. En probeer maar eens een GAS-boete uit te schrijven aan iemand die weigert zijn identiteitskaart te tonen. Dan moet je er alsnog de politie bij roepen.”

Meer genieten

Over die samenwerking met de lokale politie is hij overigens zeer te spreken. “Het vertrouwen was wederzijds, dat helpt. Toen ik tijdens de voorbije Thaise Feesten vanop het strand een zware storm zag aandrijven vanuit Oostende, heb ik de politie meteen verwittigd. Zo waren de organisatoren, ook die van een oldtimertour in De Haan, meteen op de hoogte en kon onheil vermeden worden.”

Per 1 september laat Yoshi al die mooie en minder mooie momenten achter zich. “Het werd steeds moeilijker om het gecombineerd te krijgen met mijn dagtaak. Hoofdredder zijn heeft ook een grote impact op je sociaal leven. Je bent 24/7 bezig met de job. Het is tijd om iets meer te genieten van het leven, vakantie te nemen in de zomer, zoals de meesten onder ons dat kunnen. Het is, zoals dat heet, mooi geweest…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier