WUK is het nieuwste bier uit Roeselare
Na Rodenbach, Triporteur en Roeselaarse Tripel is een nieuw Roeselaars bier op de markt. WUK is het product van drie Roeselaarse amateurbrouwers. “We richten ons vooral op Oost- en West-Vlaanderen”, klinkt het bij De Brouwmoaten. “Eind dit jaar komt er ook een bruine WUK op de markt.”
“Een goudblonde kleur met een romige witte schuimkraag en een pittige carbonatie. Fruitige hopbeleving in een bloemig aroma. Een aangenaam mondgevoel met een droge lange afdronk. Evenwichtig gebrouwen”, zo omschrijft bierblogger Wacho Debels de WUK Blond +, de nieuwe tripel die Dieter Vanpoucke, Christophe Taillieu en Johan Dumortier zes maanden geleden op de markt brachten. “We zijn alle drie Roeselarenaars die in Gent bij de studentenclub Rodenbach aansloten”, vertelt Johan. “We zaten al rap in het bestuur en daar kwamen we regelmatig in contact met de mensen van Rodenbach. We werden trouwe ambassadeurs, maar durfden ook al eens andere streekbieren proeven. We volgden ook workshops en leerden meer over bierbrouwen. Toen we een oude koffiepercolator in handen kregen die als brouwketel kon dienen, hebben we in 2010 ons eerste brouwsel gemaakt.”
DE BROUWMOATEN
“Toen is een periode begonnen van proberen en opnieuw beginnen”, gaat Dieter verder. “Het werd spelen met de vele parameters om tot een gewenst resultaat te komen. Na zeven jaar zijn we uitgekomen bij onze tripel van acht graden. De basismouten zijn gerst en tarwe voor een evenwichtige volle smaak, verfijnd met Cascade en Magnumhop voor de aromatische citrustoetsen met hopbittere afdronk. Het smaakt wat als een Duvel, maar dan met meer fruit.” “Steeds duidelijker werd het plan om ooit een eigen bier op grote schaal op de markt te brengen. Een jaar geleden was er eindelijk de opstartvergadering van ons nieuwe bedrijfje De Brouwmoaten, waar we alle drie als deeltijds zelfstandigen in werken. De zetel is in Roeselare. Johan woont in Rumbeke en al zijn Christophe en ikzelf in Oost-Vlaanderen blijven hangen, we blijven Roeselarenaars in hart en nieren en dus wordt Roeselare de draaischijf van De Brouwmoaten.” “De naam WUK is zo West-Vlaams als maar kan natuurlijk”, gaat Christophe verder. “Iedereen begrijpt het hier, het bekt goed, het is kort en makkelijk te onthouden. WUK-lady Isabelle Carron ontwierp het etiket en zorgde voor een huisstijl voor de communicatie en de promotie.” “WUK wordt gebrouwen bij Gulden Spoor in Gullegem. De eerste tien hectoliter was na drie weken al uitverkocht. Ondertussen brouwden we reeds vijftig hectoliter op zes maanden tijd. Na vrienden en collega’s staan ondertussen een tiental horecazaken in West- en Oost-Vlaanderen op onze klantenlijst. Hier is dat restaurant Ter Bos in Rumbeke en restaurant Petrouska op het Stationsplein in Roeselare, maar dat willen we stelselmatig uitbreiden. Misschien wordt WUK ook vanaf het najaar geschonken op het Roeselaarse stadhuis tijdens recepties.”
Grotere volumes
“De reacties zijn algemeen zeer positief en onze brouwmeester Pieter Koopman van het Gulden Spoor heeft de capaciteit om grotere volumes te produceren. Dus we kunnen zeker nog groeien. Tegen eind dit jaar willen we ook een bruine WUK op de markt brengen, eentje van hoge gisting en er zijn ook plannen voor een gewoon blondje”, besluiten Dieter, Christophe en Johan. Voorlopig doen De Brouwmoaten de verdeling van hun WUK nog zelf. Je kan een fles of een bak bestellen via hun website. Een krat kost 33 euro. Een bierdoos mét WUK-glas tien euro. In functie van de woonplaats van de klant wordt de verdere ophaling of levering geregeld. Tijdens de Batjes kan je WUK proeven op het Stationsplein. (Bart Crabbe)
Info: bestellen kan op www.brouwmoaten.be. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier