Woonzorgcentrum OLV Gasthuis bouwt en verbouwt: “We willen voorbereid zijn op toekomstige vragen”
Sinds een klein jaar is men bezig met verbouwingen in het wzc Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis, tussen de Ieper- en Bruggestraat. En de drie huizen op de hoek van de Bruggestraat en de Prootstraat, die de vzw enkele jaren geleden kocht, maken plaats voor een nieuwbouw. Daarin komen zestien kamers en zes assistentieflats. “We willen onze bewoners een nog warmere omgeving en een huiselijkere sfeer bieden.”
“Kleinschaliger wonen is een belangrijk element binnen ons project ‘Wonen en leven’”, zegt algemeen directeur Mieke Vandeputte. “Binnen dit project bekijken we samen met bewoners, familieleden en medewerkers wat kan helpen om de bewoners een nog warmere omgeving en een huiselijkere sfeer te bieden. Kleinere afdelingen, elk met een living en de nodige voorzieningen, kunnen hier een belangrijk verschil maken. En dat mag wel, na 25 jaar. We doen dit met eigen middelen.”
“Nu is het aantal livings in wzc OLV Gasthuis beperkt. We willen daar meer ruimte creëren om het wonen en leven van de bewoners te verbeteren. Daarom zijn we in het najaar van 2023 gestart met aanpassingswerken. Zo richten we drie extra livings in op Zorgverdieping 1 en twee extra livings op Zorgverdieping 2. Bij die leefruimten voorzien we telkens het nodige sanitair – wc, badkamer. Per veertien bewoners komt er dus een leefruimte met zithoek en keuken. Van de 142 kamers houden we er 129 over. Daarnaast vergroten we de verpleegposten en integreren we de drie kamers kortverblijf van op de gang bij de cafetaria (op het gelijkvloers) in Zorgverdieping 1. De eerste twee livings zijn klaar begin mei. De rest van de werken, die in vijf fasen gebeuren, hopen we klaar te hebben binnen het jaar.”
Archeologie
“Deze week zijn we gestart met de afbraakwerken van de bestaande huizen in de Bruggestraat 61-63 en het hoekhuis van de Prootstraat. Die werken zullen vermoedelijk een tweetal weken duren en worden gevolgd door een verplicht archeologisch onderzoek. Dat wordt uitgevoerd door de firma Monument uit Ingelmunster. De duur daarvan is afhankelijk van de resultaten van de opgravingen. Tijdens de duur van de afbraakwerken en het archeologisch onderzoek zijn de parking en de garages bij de assistentiewoningen Fioretti niet toegankelijk.”
Subsidies
De benedenverdieping van de nieuwbouw wordt ingevuld met zes assistentiewoningen. Op de eerste en tweede verdieping komen telkens acht kamers van het woonzorgtype, met daarbij de nodige leefruimtes en voorzieningen. Op de bovenste verdieping is er plaats voor een polyvalente ruimte, vergaderruimte en keuken. De omgevingsvergunning daarvoor is aangevraagd.
“Wanneer de bouwwerken starten, hangt af van de duur van de archeologische opzoekingen en van de subsidies. Die toelagen bedragen nu nog maximum 20%, veel minder dan de helft van vroeger. Op de Zorg mogen wij ook maar 2% winst meer maken, werd onlangs bekend. Maar die winst hebben wij als vzw zeker nodig, om alles te kunnen blijven onderhouden en om nieuwe initiatieven op te starten. Toekomstige bewoners van het woonzorgcentrum zullen met andere vragen komen aankloppen, en wij willen voorbereid zijn om met deze nieuwe wensen om te gaan”, besluit directeur Mieke Vandeputte.
235 personeelsleden
Vijf jaar geleden namen de eerste bewoners hun intrek in het nieuwe woonzorgcentrum Emmaüs langs de Oostlaan. De beleving in die nieuwbouw verschilt van de beleving in woonzorgcentrum OLV Gasthuis, mede door de inplanting van meerdere livings. Bewoners wonen er in kleinere groepen samen.
In totaal zijn er nu 203 bewoners en 235 personeelsleden, zonder het dagcentrum De Plataan en het team van de thuisverpleging.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier