Wonen en ontmoeting centraal in ‘t Kloosterhuis in Moorslede

De eerste bewoner in ‘t Kloosterhuis van Marienstede, samen met familie, begeleiders en directeur Lieven Detavernier. © JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Afgelopen vrijdag 20 september opende Mariënstede officieel ’t Kloosterhuis. Het voormalige kloostergebouw wordt de nieuwe thuis voor vier mensen met een beperking, maar ook de buurt-ontmoetingsplek Kluster vindt er onderdak.

Nadat de laatste twee kloosterzusters verhuisden naar Ingelmunster kreeg Mariënstede de kans om de plek waar de nonnetjes jarenlang woonden, te kopen. “Met Mariënstede vinden we het belangrijk om midden het dorp, tussen de mensen te leven. Het leek ons dan ook een opportuniteit om daar iets te realiseren”, aldus Lieven Detavernier, directeur van de voorziening voor mensen met een beperking. ’t Kloosterhuis wordt de nieuwe thuis voor vier kwetsbare mensen. “Het gebouw omvat drie studio’s en een dakappartement. De mensen hebben dus elk een eigen ruimte, maar kunnen ook gebruikmaken van een gemeenschappelijk gedeelte.”

“Samen met Mariënstede zullen we er verschillende activiteiten organiseren”

Op de benedenverdieping is er plaats voor de buurt-ontmoetingsplek Kluster. “Kluster, staat voor ik luister. Het is een ontmoetingsplek waar heel wat mogelijk is. Met Mariënstede zullen we er zelf verschillende activiteiten organiseren. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan ons soepcafé of een sessie praten rond gevoelens. Het is echter ook de bedoeling dat anderen gebruikmaken van deze interessante ruimte. Er kunnen bijvoorbeeld yogasessies, vergaderingen of andere creatieve evenementen plaatsvinden.”

Werken aan het kasteel

Mariënstede wist de voorbije jaren al verschillende projecten te realiseren waarbij de verbinding met het dorp centraal staat. “De komende periode staan er geen nieuwe initiatieven in de steigers. We kijken nu vooral uit naar 2025”, aldus Lieven. In 2025 is het 40 jaar dat Mariënstede bestaat. Momenteel is men nog volop aan het bekijken hoe die speciale verjaardag gevierd kan worden. “Daarnaast starten we in 2025 ook met de grote verbouwingswerken in ons hoofdgebouw. We hopen om daar in april te starten.”

De oude kamers in het kasteel voldoen niet meer aan de hedendaagse normen. Mariënstede wil die vervangen door tien nieuwe kamers met badkamers. Achteraan het kasteel komt er een nieuwbouw met twee bouwlagen. Nadat dat gerealiseerd is, kunnen de bestaande kamers vernieuwd worden. Daarnaast is er ook een verbouwing en uitbreiding nodig van de dagbestedingsruimtes in het kasteel. Zo zijn er plannen om de refter om te vormen tot een multifunctionele ruimte.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier