Wondzorg, vanop afstand: studenten testen slimme bril voor thuisverpleegkundigen uit
Derdejaarsstudenten verpleegkunde en hun collega’s van de graduaatopleiding aan Vives zijn deze week aan de slag met een bijzonder testproject. Op vraag van het Wit-Gele Kruis testen de studenten het gebruik van een slimme bril die het mogelijk maakt om een specialist vanop afstand de zorg te laten volgen en indien nodig bij te sturen. “Deze veilige omgeving waarbij de zorg wordt gesimuleerd, kan ons enorm veel leren over de mogelijke toepassingen in de toekomst”, is Sybren Vanneste, een van de studenten enorm enthousiast.
In de hypermoderne simulatielokalen van de verpleeg- en vroedkundecampus van hogeschool Vives in Kortrijk wordt er dezer dagen aan de toekomst van de (thuis)verpleegkunde gewerkt. Niet alleen qua mensen, maar ook qua technologieën. De derde bachelors van de opleiding verpleegkunde testen er samen met hun collega’s van Vives Waregem-Tielt een innovatieve bril, de zogenaamde Smart Glasses.
Live meevolgen én instructies geven
Die brillen doen denken aan de Google Glasses en zien er voorlopig nog wat futuristisch uit. Op de montuur is onder meer een camera en microfoontje gemonteerd. Die maken het mogelijk om live uit te zenden wat de verpleegkundige bij de patiënt ziet. “Denk bijvoorbeeld aan wondverzorging”, zegt Christof Pattyn, coördinator van het SimLab van Vives. “Een specialist kan achter een computer meevolgen en meteen zien wat er aan de hand is.”
Maar er is meer. De slimme brillen beschikken ook over een klein beeldscherm waarop instructies, foto’s of video’s kunnen worden afgespeeld. “En je kan elkaar ook rechtstreeks horen. Dit alles levert een enorme tijdswinst op en komt ook de zorg van de patiënt ten goede”, aldus Christof. “Het juiste advies op maat, meteen ingrijpen en de verpleegkundig specialist hoeft niet persoonlijk ter plaatse te zijn. De perfecte wondzorg, maar vanop afstand dus.”
Veilige omgeving
Het testen van de slimme brillen kadert in het opleidingsonderdeel Ondernemingszin en Innovatie. Sybren Vanneste (20), Ruth D’Haeyere (21) en Axl Devos (21) zijn drie derdejaarsstudenten die zich heel specifiek focusen op dit project. Dat doen ze samen met Céline Descamps (20), Margot Dehaerne (20), Justine Gylain (20), Nicolas Temmerman (20) en Britt Thieren (20).
“De vraag kwam eigenlijk van het Wit-Gele Kruis, de thuisverpleegkundigendienst”, zegt Sybren. “Zij zien potentieel in deze nieuwe toepassing, het is hier nu aan ons om het gebruik in deze gesimuleerde omgeving te testen. Met levensechte poppen, maar in een uiterst veilige omgeving. Hier is ruimte om te proberen, misschien fouten te maken, maar daar vooral uit te leren. Door dit te doen, krijgen we zicht op de mogelijkheden in de toekomst.”
Gebruiksgemak
“Wij fungeren eigenlijk als specialist en coach, de graduaatstudenten nemen de rol van thuisverpleegkundige op zich”, pikt Ruth in. “Zij waren vooraf niet op de hoogte van de mogelijkheden van de brillen of wat er nu precies allemaal zou moeten werken. We kunnen hier probleemloos het gebruiksgemak testen. En net dat levert voor ons en later voor het Wit-Gele Kruis bijzonder interessante inzichten op.”
Hoeveel zo’n slimme bril kost, is een vraag die momenteel nog niet kan worden beantwoord. “Ook dat onderzoek is lopende, maar is eigenlijk meer een vraagstuk voor het Wit-Gele Kruis. Wij focussen vooral op het integreren van de bril in de werking van een (thuis)verpleegkundige”, aldus Sybren nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier