“Winston Churchill was er ooit op bezoek”: Oud Belfiusgebouw helemaal gerestaureerd

Waarnemend burgemeester Francis Pattyn voor het Belfiusgebouw. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het oud herenhuis aan de Markstraat 38 waar de Belfiusbank huist is in ere hersteld. Het gebouw kreeg in 1855 het huidige uitzicht dat nu volledig hersteld is.

Een van de bevoegdheden van Eerste schepen Francis Pattyn (CD&V) is erfgoed. “Een beleidsdomein waar we in Harelbeke zeker niet licht mee omspringen. In het verleden zijn er al te veel mooie gebouwen afgebroken in onze Marktstraat. Gelukkig hebben we daar de laatste jaren door ons beleid een halt aan kunnen toeroepen. Recent werden de gevels van het gebouw van ‘Mijn Huis’, Huis Notaris Torrelle en ook het voormalig politiebureau in ere hersteld. Toen de werfdoek viel van de bank op de hoek kreeg ik veel positieve reacties. Het resultaat mag er zijn”, aldus waarnemend burgemeester Francis Pattyn. Deze locatie kent zijn oorsprong al in de 17de eeuw. In 1855 kreeg het gebouw zijn huidige uitzicht. In 1868 liet olieslager Alphonse Lefevre het huis uitbreiden met een dwarse aanbouw achter het huidige nummer 40. In 1893 werd in opdracht van Alberic Gheysens het bijgebouw achter het woonhuis verlengd en achter het eigendom, dat ook aan de Leiestraat ligt, werden de voormalige Koorndampmolen, de Oliedampmolen en het magazijn vervangen door een stoomolieslagerij.

Winston Churchill was er ooit op bezoek

Op 27 oktober 1918 kwam niemand minder dan Winston Churchill, toenmalig Brits minister van Munitie, in dit gebouw op bezoek. Sir Winston Leonard Spencer-Churchill was een Brits politicus van de Conservative Party en premier van het Verenigd Koninkrijk van 1940 tot 1945 en van 1951 tot 1955. Churchills eerste ambtstermijn viel samen met de Tweede Wereldoorlog. Hij was in Harelbeke op uitnodiging van Generaal Tudor van de 9de Schotse divisie die er tijdens WO I zijn hoofdkwartier had. De volgende morgen vertrok Churchill richting Gent. In Desselgem staken ze de Leie over en hij kroop drie keer door het oog van de naald bij vijandige granaten en beschietingen van de Duitsers. “Churchill gaf toen toe dat hij niet verwacht had dat hij zo dicht bij de frontline zat.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier