Wingene: “Werken aan een warm rusthuis voor senioren”
De einduitslag van de favoriete Krakverkiezing is bekend. Wim Velghe behaalde de meeste stemmen in Wingene. Wim is de drijvende kracht achter het woonzorgcentrum Maria Ter Ruste.
“Het doet enorm veel deugd om te horen dat de lezers voor mij stemden”, vertelt Wim. “Ik vind het echt wel een waardering voor mijn inzet in het kader van de voorbije verhuis. Deze titel van laureaat wil ik opdragen aan de 270 vrijwilligers, want de inzet van deze groep mensen was ongelooflijk. Het toont aan dat een klein dorp als Zwevezele toonde wat onze gemeenschap waard is. Het is een dorp met een sociaal sterk netwerk en een groot hart.”
“Als je deelneemt aan een wedstrijd hoop je stiekem op een mooi eindrestultaat. Ik heb totaal geen idee hoeveel stemmen er werden uitgebracht, maar ik weet wel dat heel veel mensen mij hebben aangesproken en mij proficiat wensten met de realisatie van de verhuis. Maar deze titel gaat evenzeer naar onze medewerkers en vooral ook de groep verantwoordelijken. Iedereen droeg zijn steentje bij, ik ben bijzonder trots op zo’n sterk team medewerkers. Ik legde al een hele weg af tijdens mijn loopbaan in het woonzorgcentrum Maria Ter Ruste. Meer dan 90 procent van onze inwoners zijn zwaar zorgbehoevend en voor veel zaken afhankelijk van anderen. Kijken door de bril van de bewoners en luisteren naar je hart, zijn dan ook geen loze woorden. Samen met de personeelsgroep werken wij dag na dag aan de uitbouw van een warm rusthuis met een schitterende ouderenzorg.”
Drukke werkuren
“Ik ben al 15 jaar directeur en maakte een enorme evolutie mee. Toen ik hier aan de slag ging, intussen 22 jaar geleden, draaide ik gedeeltelijk mee met de zorg en het ander gedeelte ging naar de administratie. Er waren nog geen computers. Na een drietal maanden kregen wij één computer op ons bureau. Intussen werken we nu met een modern computernetwerk. Er werkten toen nog zusters mee van de zustergemeenschap. In de periode dat het woonzorgcentrum los kwam van de zustergemeenschap, verdubbelde het aantal personeelsleden. De zorg werd uitgebreid met ondermeer kiné, ergotherapie, logopedie en twee nachtdiensten. Ik kreeg de kans om de functie van directeur op mij te nemen en tot op vandaag de dag doe ik mijn job met heel veel plezier. Sinds enkele jaren maken wij deel uit van een woonzorggroep GVO (gast-vrij-omgeven). Op deze manier konden we ons de voorbije jaren professioneel ontwikkelen, enkele verantwoordelijkheden konden gedeeld worden en we kunnen een beroep doen op de knowhow van de groep voor de nieuwbouw. Samenwerken in een groep is een noodzaak, ‘solo slim’ spelen onverantwoord,” besluit Wim.
Vragenrondje p>
Hoe verliep de verhuis van Zwevezele naar Wingene?
“Door de plannen van de nieuwbouw waren wij genoodzaakt om te verhuizen. De inwoners verblijven voorlopig in het oude rusthuis Sint-Anna in Wingene. De verhuis werd mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers. In vijf weken tijd werden er zo’n 3.500 uren vrijwilligerswerkverricht.”
“Op zondag werkten wij bewust niet omdat ik ook tijd wilde vrijmaken voor mijn gezin. De topdag was de eerste schilderdag waar een 70-tal mensen aan het werk waren. Iedere zaterdag werd er iets opgeknapt, hersteld of gepoetst. Wat ik toen gezien heb is echt niet normaal. Hoe de mensen elkaar kunnen helpen. Samen zijn we sterk en dit werd zeker duidelijk. Er is dan ook een dankfeest voorzien voor de vele vrijwillige helpers. Voor de inwoners is het nu leuk vertoeven in hun voorlopig verblijf.”
Hoe zie je de toekomst in binnen het woonzorgcentrum?
“Het oude gebouw werd gesloopt en de voorbereidingen voor de benedenverdieping zijn aan de gang, voorlopig zitten we op schema. Eind 2018 moet alles af zijn.”
“In de nieuwbouw zal er plaats zijn voor 89 woongelegenheden, waarvan vier voor kortverblijf. Dit zijn vijftien extra plaatsen tegenover vroeger. Wij realiseren ook veertien extra assistentiewoningen, dit zijn flats waar men zelfstandig kan wonen met ondersteuning vanuit het woonzorgcentrum.”
Hoe ziet de nieuwbouw eruit ?
“Modern, maar met een warme, huiselijke inrichting. Iedere leefgroep (15 bewoners) vormt als het ware een familie en de woonkamer is het kloppend hart van de groep. De goede lichtinval en een leuke binnentuin zijn extra troeven. We zien met groot enthousiasme uit naar onze nieuwbouw, zowel voor onze bewoners als voor de medewerkers.”
Bio p>
Privé
Wim Velghe (43) is getrouwd met Nancy Denolf en de papa van Robby (10), Julie (8) en Lowie (6). Het gezin woont in de Pastorijstraat.
Loopbaan
Wim Velghe volgde de studies sociaal verpleegkundige. Eenmaal afgestudeerd kon hij aan de slag als verpleegkundige in het woonzorgcentrum Maria Ter Ruste. Sinds 2002 neemt hij plaats op de directeursstoel.
Vrije tijd
Wim is actief bij verschillende verenigingen zoals het gemeentelijk feestcomité, de oud-leiders Chiro, vriendenkring carnaval en de fietsclub Olympia. Tijdens het fietsseizoen fietst de zondagvoormiddag bij de wielertoeristen.
(Nele Sabbe)
Alle Kraks van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier