Wingene telt meer luierbanken: “We willen kwetsbare jonge gezinnen ondersteunen”

© (Foto GF)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Deze week heeft Huis van het Kind het vernieuwde initiatief van de luierbank gestart. Het slaat hiervoor de handen in elkaar met de kinderopvanginitiatieven en scholen van de gemeente. Ongebruikte luiers kunnen vanaf nu op makkelijk toegankelijke plaatsen in de gemeente gedeponeerd worden in de luierbank.

“Tot nu toe kon je enkel in het Sociaal Huis en het consultatiebureau van Wiegwijs je luiers binnenbrengen”, zegt bevoegd schepen Tom Braet (CD&V). “Het initiatief was onvoldoende gekend binnen de huidige context. Daarom hebben we beslist om het concept laagdrempeliger te maken. Zo plaatsten we de vernieuwde luierbanken op locaties waar ouders dagelijks mee in contact komen. Daarnaast staken we de luierbanken in een volledig nieuw jasje”, zegt Braet.

Duur

Met dit initiatief willen we kwetsbare jonge gezinnen ondersteunen. Ouders die het financieel moeilijk hebben, kunnen contact opnemen met Huis van het Kind, Kind en Gezin of de brugfiguren. Ze ontvangen een bonnetje om in te ruilen tegen een pakket luiers dat voldoet aan hun noden”, vertelt brugfiguur Larissa Lippens.

Ouders blijven vaak al eens met een luieroverschot zitten omdat kinderen snel hun luiers ontgroeien. Binnen de gemeente zijn er verschillende inzamelpunten waar ze ongebruikte luiers kunnen binnenbrengen. “Je vindt ze terug in scholen, kinderdagverblijven, de bibliotheek, het lokaal dienstencentrum Geselle; locaties waar veel gezinnen mee in contact komen”, vult brugfiguur Elise Vertriest aan.

Nieuw jasje

“De luierbank bestaat eigenlijk al enkele jaren binnen onze gemeente maar we zijn er nooit echt mee naar buiten getreden”, verklaart schepen Tom Braet. “De luiers werden vroeger ingezameld door het consultatiebureau of aan de hand van spontane giften en daarna verdeeld door het Sociaal Huis.”

“Om het concept naar een hoger niveau te tillen en de nood aan luiers extra in de verf te zetten, hebben we de luierbank in een nieuw jasje gestoken en de inzamelpunten uitgebreid. We hadden de keuze om ons aan te sluiten bij de erkende organisatie ‘De Pamperbank’ maar verkozen om onze eigen werking te behouden met een eigen ontworpen luierbank.”

Een overzicht van alle inzamelpunten is terug te vinden op www.wingene.be/luierbank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier