Wingene is de beste in de klas: armoede daalt er al twaalf jaar
De armoede bij verschillende Vlaamse gemeenten is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit is af te leiden uit de Armoedebarometer. De gemeente Wingene doet het uitzonderlijk goed, scoort het best en kleurt donkergroen. Daaruit blijkt dat de armoede de laatste twaalf jaar een daling kende.
Vlaamse Armoedebarometer bundelt zestien indicatoren die het risico op armoede doen toenemen. Het gaat onder andere over het aantal mensen dat een voedselpakket nodig heeft of een leefloon ontvangt, alsook de kinder- en onderwijsarmoede. De kaart kleurt in het grootste deel van Vlaanderen donderrood. Wingene kleurt opvallend donkergroen en zo kan de gemeente de beste resultaten van Vlaanderen voorleggen. De armoede in Wingene is de laatste twaalf jaar sterk gedaald. Schepen van Welzijn Tom Braet: “In onze gemeente staan we onder andere door het goed uitgebouwde sociaal en culturele leven erg dicht bij onze inwoners. Zo houden wij de vinger aan de pols en treden preventief op waar nodig.”
Iedereen gelijke kansen
Men zorgt ervoor dat er binnen de gemeente niemand uit de boot valt en iedereen gelijke kansen krijgt. Alle zeven scholen binnen de gemeente hebben bijvoorbeeld elk een brugfiguur die als vertrouwenspersoon optreedt en ook een neutraal persoon is tussen de school, het gezin en de buurt. De onderwijs- en ontwikkelingskansen van kinderen wil men maximaliseren en dit met het oog op kwetsbare gezinsgroepen. “Wij hebben specifiek aandacht voor een inclusief gezins- en ouderenbeleid. De doelstelling van een brugfiguur als vertrouwenspersoon is dat de ouders sneller de weg vinden naar ondersteuning en indien nodig ook naar hulpverlening. Tijdens de coronacrisis zij wij erin geslaagd om elk kind te laten aansluiten op het digitaal onderwijssysteem door samen te werken met de scholen en de gemeente, om zo de nodige laptops te voorzien.”
Vaardigheden ontwikkelen
De ouderen worden niet vergeten en er wordt nauw samengewerkt met private woonzorgcentra. “Vanuit ons lokaal dienstencentrum Geselle verhogen we de zelfredzaamheid van kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, mensen in armoede, personen met geestelijke problemen en noem maar op. We ontwikkelen hun digitale vaardigheden en verhogen sociale contacten. Met de woonzorgcentra werken wij met wederzijds vertrouwen, hebben goede afspraken over doorverwijzingen”, besluit schepen Tom Braet. (NS)
Goed nieuws
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier