Wilskerke wordt wijnmekka

foto Luc Cassiman©luc cassiman
foto Luc Cassiman©luc cassiman
Paul Bruneel

Eddy Durnez (62) is al bezig met wijnbouw, lang vooraleer er echt sprake was van Belgische wijnen. Een voortrekker zeg maar, die nu ook van Wilskerke, een echt wijndorp wil maken. Enkele jaren geleden startte hij op een veld van 1.000 m² en plantte daar 500 druivenstronken. Nu heeft hij cursisten die straks allemaal hun eigen wijngaard zullen onderhouden. Deze week worden 11 van 35 nieuwe wijngaarden aangelegd en gaan 4.000 planten de grond in.

Enkele jaren geleden startte Eddy Durnez met zijn eigen wijngaard in Wilskerke. “Het was een proefwijngaard omdat ik wilde nagaan of de grond en de locatie goed waren, om hier een wijngaard op te starten. Ik heb toen 500 druivenstronken geplant. Het was echt een proefwijngaard in de echte zin van het woord, want ik plantte er heel wat verschillende soorten om na te gaan welke het beste aardden. 90 procent van de planten waren witte druiven en 10 procent rode. De soorten die ik aanplantte, varieerden van johanniter en regent, over siegerrebe en sauvignon, tot acolon, pinot noir en chardonnay”, zegt Eddy Durnez. “Na twee jaar was de opbrengst al zo’n 200 flessen wijn en het blijft evolueren.”

Het is niet de bedoeling dat de wijnen, die intussen de naam Zeewientje meekregen, ook effectief worden verkocht. Eddy wil de mensen laten proeven en kennis laten maken met de wijngaard door rondleidingen te voorzien voor kleinere groepen. Ondertussen is hij ook gestart met wijncursussen, iets wat hij vroeger ook al deed in de Leiestreek, van waar hij afkomstig is. “Een cursus duurt een jaar. De cursisten kunnen de hele evolutie van de groei van de planten meemaken en ondertussen leren ze ook alle andere dingen die te maken hebben met wijn.”

De cursisten kunnen ook een stukje grond huren, waar ze hun eigen wijngaard kunnen aanleggen. “Het is de bedoeling dat we om en rond Wilskerke 35 wijntuinen aanleggen. Deze week zijn we gestart met de aanleg van de eerste 11 wijntuinen en volgend jaar komen er nog eens 24 bij. We hebben deze week de palen geplaatst en de draad voorzien en nu worden ook de druivenstronken geplant. In iedere wijntuin worden drie soorten geplant, dat betekent dat eens de 35 tuinen volledig klaar zijn, er in Middelkerke 100 verschillende wijnen zullen zijn”, aldus de wijnbouwer. 10 procent van de wijnen die hij zelf produceert, zijn zogenaamde ‘stille’ rode wijnen en 30 procent witte en roséwijnen. Het leeuwenaandeel van 60 procent is schuimwijn die volgens Eddy Durnez zelfs champagne benadert.

Van 30 naar 800 hectare

“Iedere gemeente en stad had vroeger zijn eigen wijntje, maar deze traditie is in vele plaatsen verloren gegaan. Dat is wat ik hier opnieuw wil invoeren. Belgen zijn echt wel wijndrinkers en dat is ook te zien aan het aantal wijngaarden dat wordt aangelegd in ons land. In enkele jaren is er een uitbreiding gekomen van 30 naar 800 hectare. Mocht de gelegenheid zich voordoen in Wilskerke dat we kunnen uitbreiden, dan zullen we dat zeker nog doen”, geeft hij mee.

Toch verkopen

Momenteel wordt de wijn niet verkocht, maar het is de bedoeling te starten met een vereniging en dan zal de wijn wel te verkrijgen zijn. Ondertussen zijn 30 wijnliefhebbers ingeschreven voor de wijncursussen van Eddy, die door de coronapandemie, momenteel ook op een laag pitje draaien. Voor de stukjes grond om een wijngaard op te starten, is er al een wachtlijst. Wie info wenst, kan terecht bij Eddy Durnez op het nummer 0471 46 45 49.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier