Wijnboeren vieren hun patroonheilige Sint-Vincent

Redactie KW

In de nieuwe ontvangstruimte van Wijngoed De Monteberg kwamen vrijdagavond de wijnboeren uit de Westhoek samen om hun patroonheilige te vieren. “Met Sint-Vincent is de periode aangebroken om aan de wintersnoei te beginnen,” zegt José Lemahieu van Vintage Heuvelland. “We hebben trouwens niet de vent en poupe maar de vin en poupe. We beschikken in 2020 over liefst 50 hectare aanplant.”

De patroonheilige Sint-Vincent werd dit jaar passend gevierd op het domein waar het wijnverhaal in 1996 begon. Toen plantte Jean-Pierre Six de eerste druivenranken aan. Inmiddels kreeg de wijnboer het gezelschap van nog 20 andere wijnboeren in Heuvelland en bij uitbreiding de Westhoek. In april van dit jaar opent op het wijndomein van de Monteberg de nieuwe ontvangstruimte en shop. “Het zal ons werk zeker vergemakkelijken,” legt Katrien Six uit. “We hebben nu alles binnen handbereik, naast onze productieruimte ligt ook het onthaal voor groepen met aansluitende winkel. Het terras met zicht op een kleine wijngaard nodigt dan weer uit voor een pauze met een glaasje wijn.” Vanaf de lente van dit jaar biedt het wijngoed de Monteberg de mogelijkheid om een glaasje te drinken op het terras of in de ontvangstruimte. “We blijven natuurlijk verder inzetten op onze groepen. In 2019 brachten liefst 208 groepen een bezoek aan ons wijndomein.” Ook de familie Dehem van wijndomein d’Hellekapelle opent nog dit jaar een nieuwe wijnsite langsheen de Dikkebusstraat in Loker.

De Pleute wordt de Heerlyckheyt Roonen Bergh

Eind deze zomer stopt Mireille Pynaert de uitbating van de vakantiehoeve De Pleute in Westouter. Joke Lemenu en Simon Riquiere samen met Ludwig Lemenu worden de nieuwe eigenaars en zullen er ook een wijndomein opstarten. De familie verzorgt ook de uitbating van de paardenstoeterij Hunters Studfarm in Reningelst. Het wijndomein zal genoemd worden naar de daar gelegen heuvel. “We kozen voor Roonen Bergh, dit is de benaming die men aantreft op de atlas van 1777. Dit als gevolg van de toemalige uitspraak ‘de roanenberg’. Genoemd naar de roodachtige ijzerhoudende zandsteen, die in de zandleemgrond is verwerkt. Voor de aanplant zullen uitsluitend klassieke Franse druivenrassen gebruikt worden. In 2020 zal een proefveld van 500 stokken Pinot Blanc aangeplant worden, met daarnaast 1150 planten Auxerrois en 1150 stokken Chardonnay. Het daaropvolgende jaar zal de wijngaard uitgebreid worden tot 10.000 wijnstokken , met onder meer een 2000-tal stokken Pinot Noir.” Op Heerlyckkheyt Roonen Bergh zal men in de toekomst kunnen genieten van de heerlijke wijnen, de prachtige vergezichten en het lekker luieren in het vijfsterren gastenverblijf.

Wijnboeren vieren hun patroonheilige Sint-Vincent

Ook in Zonnebeke wordt vanaf 2020 aan wijnbouw gedaan. Wijnbouwer daar wordt Dirk Syx van Syx Automations. “Nu het bedrijf is overgegaan naar de Gantner Group heb ik meer verantwoordelijkheden gegeven aan de kinderen Niels en Matthijs en leg ik me toe op de wijnbouw.” Dirk Syx kocht een oude hoeve op aan de Langemarkstraat, op wandelafstand van Tyne Cot Cemetery en zal er 14 hectare wijnranken aanplanten. In mei 2023, wanneer de wijn zal klaar zijn, opent ook het wijndomein. De wijn zal genoemd worden naar de naam van de oude herberg ooit gelegen op deze plaats, de Nachtegael. Net zoals in 2019 organiseren de wijnbouwers een wijn- en eetfestijn, dit jaar op 6 juni met aansluitend op 7 juni de Open Wijngaardfeesten en op 15 augustus zijn er de Wijnfeesten. “We evolueren stilaan naar een productie van een kwart miljoen flessen,” zegt José Lemahieu met veel trots. Samen met een aantal wijnbouwers bezoekt José nog deze maand de horecazaken van de Westhoek om hen te motiveren ook Heuvellandse wijn te schenken. “We zijn nu al heel tevreden met onze huidige ambassadeurs die, elk op hun manier, gepassioneerd werken met de wijnen uit de Westhoek.”

Wijnboer Dirk Syx
Wijnboer Dirk Syx

(MDN / Foto’s EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier