‘Wielergekte in Wervik’ de apotheose van succesvolle huldiging sportlaureaten

Dimitrie Ducoulombier op het podium bij Maarten Van Grambere van Sporza. © EDB (foto EDB)
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In een bomvol gemeenschapscentrum Forum in Wervik vond vrijdagavond de tweejaarlijkse huldiging van heel wat sporters plaats. De stedelijke sportraad koos twee jaar geleden met succes voor een nieuwe formule. In een presentatie van opnieuw Maarten Vangramberen van Sporza verliep het alvast vlot en was achteraf iedereen vol lof. Voor de muziek zorgde de plaatselijke band Sons Saucisses.

Schepen van Sport Geert Bossuyt (Vooruit) vertelde met trots dat het lokaal bestuur in deze legislatuur liefst tien miljoen euro investeerde in sportaccommodatie en de verenigingen.

Het begon met een postuum eerbetoon aan Marnik Verschaeve (66), de erevoorzitter van de koninklijke Auto Moto Scooter Club (AMSC) Leieland. Hij overleed eind maart. Zijn echtgenote Nadine Stroobants kreeg bloemen. Er volgde een heel lang applaus.

In vijf blokken kwamen heel veel sporters op het podium. Enkele verdienstelijke sporters stonden in de kijker. Het begon met Gery Vercruysse, al maar liefst veertig (!) jaar voorzitter van Badmintonclub Geluwe. Zijn club bestaat veertig jaar en werd ook gehuldigd. Wielertoeristenclub De Bristoltrappers bestaan vijftig jaar en het bestuur mocht ook op het podium.

Ook dartser Mario Vandenbogaerde uit Geluwe werd gehuldigd. De zelfstandige bouwvakker nam in Londen deel aan het WK en vertelde dat hij opstaat om 5 uur en een half uur later al staat te trainen vooraleer naar de werf te trekken. Ewout Staelens uit Geluwe kwam vertellen over padbol (padel, squash, voetbal en volleybal in één) die hij vorig jaar lanceerde. Victoire Janseghers won in Rome het WK kickboksen.

De sporten die aan bod kwamen waren alvast heel divers. Van paardensport en minivoetbal tot vissen en schutters. Ook de duivensport met onder meer Annemie Vanhee, de derde generatie waar het met opa Gerard 100 jaar geleden allemaal begon.

Op iedere huldiging van de sportlaureaten is atletiek Athleoo FLAC Wervik sterk vertegenwoordigd. Uitschieter is Gust Vancanneyt die op het BK 800 meter het podium haalde en hoopt op het EK -20 jaar volgend jaar. Ook judoclub Akogare, karateclub Okinawa en veel leden van turnclub We Gym Togheter kwamen op het podium. Net als de broers Tibo en Mauro Vromand, provinciaal kampioen tennis.

Bijzonder verhaal

Ook heel wat kampioenploegen werd gehuldigd. Zoals Jong Sportvrienden Wervik (liefhebbersvoetbal), U16 basketbalclub BBC Wervik, de U15 van Eendracht Wervik en maar liefst vier jeugdploegen van KSK Geluwe.

Het laatste luik ging over ‘wielergekte in Wervik’ met Sander Vossaert (als diabeet fietsen voor het goede doel), Miguel Descheemaeker (verzamelaar retrofietsen), Arne Santy (eerstejaars bij het continentale Tarteletto-Isorex), Ilken Seynave (primus op BK veldrijden en tijdrijden bij de junioren) en voorzitter-stichter Jeroen Mahieu van de Pogiboys. Bijzonder is het verhaal van Dimitrie Ducoulombier uit Geluwe. De man woog enkele jaren geleden maar liefst 160 kilo, toen hij plots de knop omdraaide. Door anders en gezonder te gaan eten en vooral dagelijks te fietsen weegt hij nu nog 80 kilo.

Iedereen kreeg een handdoek met het logo van de stad en een herinneringsdiploma. Voor de clubs was er een Wervik Kadobon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier