Wie koopt Club Brugge-shirt om begeleidingscentrum De Bolle te steunen?

Sylvie Declercq, Natacha Waldmann en Sylvie D'Hert. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Sylvie Declercq, Natacha Waldmann en Sylvie D'Hert. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Redactie KW

Sylvie D’Hert, al 16 jaar begeleider in begeleidingscentrum De Bolle, veilt een gesigneerd shirt van Club Brugge. “Zo willen we de tafelvoetbal- en biljarttafel herstellen of vervangen”, klinkt het. Ondertussen is er al een bod van 600 euro.

In De Bolle kunnen maximum 13 jongeren tussen 14 en 21 jaar begeleid worden. In de meeste gevallen gaat het om jongeren die uit een problematische thuissituatie komen, maar ooit was het een visserstehuis. Het pand in de Twee Bruggenstraat, dat dateert van 1913, werd in 1964 gekocht door het Beschermcomité voor jonge vissers. In eerste instantie ontfermde het zich over de kinderen van de Ibis die, nadat ze 15 jaar werden, de school verlieten en tussen twee vaartbeurten geen vaste verblijfplaats hadden.Vanaf 1975 verblijven er ook jongeren die geplaatst worden in het kader van de wet op jeugdbescherming. Mede door de verlengde leerplicht en het ondertussen sterk verminderde actieve vissersleven, neemt het aantal vissersjongeren tegen het eind van de jaren 80 af. In 2000 wordt het gebouw onteigend en afgebroken en krijgt De Bolle een nieuwe bestemming in een spiksplinternieuw gebouw in de Dokter Eduard Moreauxlaan.

Tegenwoordig zwaait Sylvie Declercq er als directeur de plak en is het meer dan ooit een centrum waar jongeren begeleid worden op weg naar hun toekomst. “Bepaalde objecten binnen het centrum verwijzen nog naar het verleden”, vertelt Sylvie. “De jongeren die hier binnenkomen, zijn gedwongen plaatsingen. Er is echter een enorme wachtlijst. Samen met het begeleidingscentrum De Brem zijn er 45 plaatsen in Oostende en dat is in principe niet voldoende.”

De jongeren die er geplaatst worden, zijn niet van hun vrijheid beroofd. “Het is belangrijk dat mensen dat weten”, vindt schepen van Welzijn en Zorg, Natacha Waldmann (Groen).

Vooroordelen

“Er zijn dikwijls veel vooroordelen, terwijl de jongeren hier mogen gaan en staan waar ze willen. Ze leven echter wel samen en krijgen hier de nodige begeleiding.”

Als de jongeren niet naar school zijn, leven ze samen in de zogenaamde leefruimte. “Daar kunnen ze zich ontspannen na een drukke dag of tijdens het weekend als ze niet naar huis gaan”, vertelt Sylvie D’Hert. “Alles waar ze zich mee kunnen bezighouden, is er voorhanden. Alleen kunnen onze biljart- en voetbaltafel wel een renovatiebeurt gebruiken”, klinkt het.

Sylvie, grote supporter van Club Brugge, kreeg via een medewerker van de voetbalclub een gesigneerd shirt in handen en wil dat nu veilen om de kosten van de renovatie of vervanging te dekken. “Ondertussen kregen we al een bod binnen van 600 euro, maar we hopen uiteraard op meer. Die 600 euro is nog niet voldoende om de kosten op te vangen”, besluit D’Hert.

(JR)

Bieden op het voetbalshirt kan via https://link.2dehands.be/m1665862061.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier