Wie is fan van Japanse renner Beppu?

Wat de Japanse tekens betekenen, is voor velen een raadsel.© MD
Wat de Japanse tekens betekenen, is voor velen een raadsel.© MD
Redactie KW

Het is koers in Heuvelland en dat is dit keer goed te merken op de hellingen uit het profparcours van Gent-Wevelgem. Op bergen als de Baneberg, de Vidaigneberg en de Monteberg staat de naam geschilderd van de Japanse renner Fumiyuki Beppu (38). Maar wat de Japanse tekens betekenen, is voor velen een raadsel.

Het is een aloude gewoonte die vooral in grote wielerrondes de kop op steekt. Daar worden de namen van wielrenners op het wegdek geschilderd ter aanmoediging. Dat gebeurde nu ook in aanloop naar Gent-Wevelgem.

Verrassend niet voor de favorieten maar voor de Japanse renner Fumiyuki Beppu. Burgemeester Wieland De Meyer zag ondertussen de foto’s passeren op sociale media. “Maandag ga ik ter plaatse om mij ervan te vergewissen hoe de namen werden aangebracht en wat we dan verder zullen doen. Het lijkt alvast niet gekalkt te zijn.”

In Heuvelland is het verboden om tijdens wielermanifestaties het wegdek te beschilderen. Ook de bewegwijzering voor de tochten voor wielertoeristen mogen niet met verf aangebracht worden op het wegdek.

Eerste Japanner die Tour uitreed

“Dit reglement trad begin jaren 2010 in voege na een tussenkomst van raadslid Georges Declercq.” Beppu reed tot op heden twee keer Gent-Wevelgem. De laatste keer was in 2011 en toen werd hij 117de. In de Ronde van Frankrijk 2009 werd hij de eerste Japanner ooit die de Tour uitreed. In de 21e etappe van deze ronde werd hij uitgeroepen tot strijdlustigste renner.

Beppu fietst voor de ploeg EF Nippo. De hoofdsponsor uit Amerika (Education First) kreeg dit jaar Nippo als nevensponsor, NIPPO is een organisatie in Japan die waakt over het in stand en op peil houden van de inheemse Japanse hondenrassen. Op alle bergen staat alleen de naam van Beppu op het wegdek, alleen op de Monteberg krijgt hij gezelschap van Wout van Aert.

Wie achter de beschildering van het wegdek zit is moeilijk na te gaan. Ook op de Plugstreets waren supporters aan het werk. Daar werd de naam van Damien Touzé gespoten op de semi-verharde stroken. Damien Touzé verblijft tijdens de voorjaarsklassiekers bij zijn vriendin Sofia Six in Ploegsteert.

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.