Wibilinga haalt toneelstuk over ‘een bale vlas’ vanonder het stof

Vrijdag 7 en zaterdag 78 april voert heemkring Wibilinga een toneelstuk op over de geschiedenis van het vlas. © Stefaan Lernout SL
Redactie KW

De historie van het vlas mocht niet ontbreken bij de viering van 825 jaar Wevelgem. Heemkring Wibilinga haalde daarom een nooit eerder vertoond verhaal vanonder het stof. De tekst van Constant Vansteenkiste werd door Koen Dhaene in een toneelstuk gegoten. Enkele onverwachte acteurs maken hun toneeldebuut.

Het toneelstuk ‘De Sobere avonturen van een bale vlas’ gaat een hele periode terug in de tijd. Constant Vansteenkiste, pionier van de vlasindustrie en door heemkring Wibilinga vier jaar geleden nog uitgebreid herdacht, schreef het in 1913. Het sappig West-Vlaams met de heel eigen terminologie van de vlasnijverheid werd wat aangepast.

“Het stuk was vooral moeilijk te spelen”, vertelt Xavier Defrancq van Wibilinga. “Constant Vansteenkiste was van vele markten thuis, maar het was niet echt een auteur van toneelstukken. Hoewel het geschreven werd in 1913 verscheen het pas in 1929 in verschillende episodes in De Vlasgazette. Sindsdien was er nooit meer iets mee gebeurd. Wij ontdekten het opnieuw toen we in het leven van Constant Vansteenkiste aan het grasduinen waren. Ik sprak Koen D’haene erover aan en toen hij klaar was met de tekst hadden we een mooi toneelstuk.”

Cafébazin Metje

De regie van De sobere avonturen van een bale vlas is in handen van Martine D’hondt. Zelf de dochter van een vlasbaas uit Sint-Eloois-Winkel en gids in Textuur. “Ze is zot van vlas en van toneel”, lacht Xavier. “De ideale persoon om onze groep te regisseren. De groep bestaat uit enkele ervaren acteurs en gelukkig konden we ook Metje van de Cameo overtuigen. Ze hield aanvankelijk de boot af tot ik haar vertelde dat ze gewoon zichzelf moest spelen. Als cafébazin doet ze het geweldig!” Het toneelstuk is een nostalgische kijk op de vlasindustrie honderd jaar geleden. Toen de Engelsen nog niets moesten weten van Putrote vlas en ze bleven zweren bij het Leievlas. In het kader van Wevelgem 825 jaar mocht de aandacht voor het vlas niet ontbreken, die industrie zorgde voor een bloei van de regio. De acteurs zijn Geert Corne, Frank Cockerill, Jan Nuytten, Barbara Buysse, Filip Gheysen, Stéphane Vansteenkiste, Luc Hanson, Andrea ‘Metje’ Lernou, Hilde Vanhee en Peter Lowagie.

Het stuk wordt opgevoerd op vrijdag 7 en zaterdag 8 april telkens om 20 uur. De toegang bedraagt 10 euro. Kaarten via secretariaat@wibilinga.be of op 0477 57 61 14.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier