Wevelgemse Vlasbol draagt hoopvolle coronaboodschap uit

Sommigen vinden dat De Vlasbol gelijkenissen vertoont met het coronavirus. © SLW
Stefaan Lernout

Een Wevelgems kunstwerk van in de jaren 70 lijkt een uitvergroting van het coronavirus. Dat vond toch een bezoeker van het Wevelgemse park. Zijn of haar boodschap is niet mis te verstaan: vroeg of laat krijgen we het virus klein.

Tegenover de ingang van de bibliotheek staat sinds 2017 ‘De Vlasbol’, een kunstwerk van Lionel Holvoet. Een Wevelgemse kunstenaar die leraar was aan de lokale kunstacademie. Een ander kunstwerk van hem kan je nog zien aan de sporthal in het centrum. Wanneer je even de trapjes oploopt, zie je aan de muur richting de vroegere ingang een rood-zwarte constructie van hem hangen.

Lionel Holvoet blijft echter vooral in het geheugen van de Wevelgemnaren gegrift staan dankzij een bronzen fontein die de gemeente liet ontwerpen en maken als herinnering aan de ooit bloeiende vlasnijverheid. De opdracht dateert van voor de fusie in 1976. Het resultaat was ‘De Vlasbol’, een anderhalf meter hoge constructie waar uit de tientallen gaten water moest spuiten. Het kreeg een ereplaats, recht tegenover het politiebureel waar nu het kunstwerk ‘Via Vanackere’ prijkt.

Het kunstwerk zorgde al meteen voor controverse. Hoe kunstminnend Wevelgem de Vlasbol ook ophemelde, de Wevelgemse bevolking liep er niet warm voor. Want de fontein spoot niet, of toch niet naar behoren. ‘De Vlasbol’ werd dan ook verplaatst. Het bronzen kunstwerk werd op de vrachtwagen van de gemeentediensten gehesen en naar het park afgevoerd. Bij de opening van de nieuwe Bib in het Park kreeg het kunstwerk opnieuw een prominente plaats recht tegenover de ingang.

Een aandachtige voorbijganger merkte nu op dat het kunstwerk gelijkenissen vertoont met de foto’s die we dagelijks zien passeren van het coronavirus. De boodschap van hoop en vastberadenheid, ‘We krijgen je (nog) wel klein(er)’ zal zonder twijfel bedoeld zijn voor het coronavirus want De Vlasbol krijg je niet zomaar klein. Want het werk siert al bijna 50 jaar het Wevelgemse straatbeeld. (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier