Wevelgems Katerbos 2.0 is kleiner: Bos tussen Artois- en Katerstraat komt er toch

Na bijna een jaar is er nu opnieuw een vergunning tot bebossing van het Katerbos. Een deel van het perceel blijft landbouwgrond. (foto SLà © Stefaan Lernout
Redactie KW

De kogel is dan toch door de kerk, of toch zo goed als. Tussen de Artois- en Katerstraat in Welvelgem komt er een bos. De protesten van buren en boeren ten spijt. Het Katerbos dat wordt aangeplant eind dit jaar zal weliswaar kleiner zijn. Een deel van het perceel – grenzend aan de tuinen van de buren – blijft landbouwgrond. Maar noch de buren, noch de boeren zijn tevreden met dit nieuwe plan.

Op 3 januari verleende de gemeente Wevelgem de vergunning tot bebossing van een deel van het perceel in de Artoisstraat. Op de plaats waar bijna een jaar geleden Natuurpunt de aankondiging deed dat daar de aanplant van een bos zou gebeuren. Het zou de naam ‘Katerbos’ krijgen omdat het perceel land zich uitstrekt van de Artoisstraat tot de Katerstraat. In maart 2023 trok Natuurpunt de vergunningsaanvraag echter in, na tussenkomst van de gouverneur. Er kwam protest van enkele buren en van boze landbouwers. De buren waren bezorgd over de impact van een bos op hun woningen, de landbouwers vonden het niet kunnen dat weer een stuk landbouwgrond zou veranderen in bos.

Rivierherstel Leie

Het intrekken van de vergunningsaanvraag kwam er op vraag van de gouverneur in het kader van het project Rivierherstel Leie. Dat is een project dat de Leie beter bevaarbaar moet maken en waarbij de natuur errond wordt opgewaardeerd. In het project Rivierherstel Leie is er aandacht voor de natuur en voor de landbouw. Terwijl de aanplant van een nieuw bos dicht bij de Leie een stuk landbouwgrond naar natuur verandert. Vandaar dat de gouverneur de tijd nam om dit eerst met alle betrokken partijen te bespreken. Aangezien een dergelijk project een heel nieuw gegeven was met blijvende impact op de open ruimte werd niet over één nacht ijs gegaan. De vergunning werd verleend na een grondige studie en overleg met diverse betrokken partijen: Natuurpunt als initiatiefnemer en eigenaar van de grond, de landbouwsector, betrokken administraties van het Vlaams Gewest en de gouverneur van West-Vlaanderen.

“Met deze recente bebossingsaanvraag is wel een nieuwe stap gezet voor de realisatie van een bos”, aldus Herman Nachtergaele van Natuurpunt. “Weliswaar wordt het bos iets kleiner dan aanvankelijk gepland. Het wordt 5,6 hectare groot in plaats van de geplande 8,5 hectare. We zijn ervan overtuigd dat het nieuwe bos op termijn een grote meerwaarde zal zijn voor de ruime omgeving. Er komt meer natuur dicht bij de bewoonde kern, er zijn kansen voor zachte recreatie voor jong en oud en het levert een bijdrage in de strijd tegen de klimaatverandering. Een deel van het oorspronkelijke perceel zal zijn landbouwbestemming houden en ingezet worden als ruilgrond in het project Rivierherstel Leie. Op die manier werkten wij met Natuurpunt actief mee aan de realisatie van dit andere belangrijke natuurherstelproject in de Leievallei.”

Verspreide bossen

Het nieuwe plan voorziet een strook landbouwgrond tussen het nieuw aan te planten bos en de achtertuinen van de huizen in de Groenestraat. Dat stuk werd door Natuurpunt verkocht aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

De landbouwers waren afgelopen week niet bereikbaar voor een reactie, de buren waren eerder wel in contact met onder meer landbouwer Dominique Bekaert. Daar hoorden zij allesbehalve tevredenheid: de strook grond die bewerkt kan worden is het minst kwalitatieve stuk grond van het hele perceel. Bovendien is het te klein om rendabel te bewerken. En als het Katerbos over 20 jaar tot volle ontplooiing komt, bestaat de kans dat het in de schaduw komt te liggen. Niettegenstaande er een strook van zes meter lager struikgewas komt tussen de landbouwgrond en het bos. Volgens de buren is er dus niet veel interesse vanwege de lokale landbouwgemeenschap.

In tegenstelling tot de landbouwers werden de buren helemaal niet gehoord door de gouverneur. “In tegenstelling tot wat ons werd beloofd”, aldus Johan Lozie namens enkele buren van de Groenestraat. “Wij zouden het liefst hebben dat het hele perceel zijn open karakter behoudt. Volgens ons past het aanplanten van dit nieuwe bos niet in het plaatje dat Rivierherstel Leie voor ogen heeft. Dit bos is bovendien klein en sluit niet aan bij het Diefhondbos of Leiebos. We zijn inderdaad niet tevreden met de nieuwe bosvergunning. We zullen voort kijken wat de mogelijkheden zijn om onze stem te laten horen en wie weet alsnog een herziening van de plannen te verkrijgen. Wij en de boeren hebben geprotesteerd, wij zijn geen van beiden tevreden. Enkel Natuurpunt is tevreden. En de politici dat ze een stuk groen extra hebben in de aanloop naar de verkiezingen.”

In de plannen is er geen wandelpad of speelzone voorzien, wat wel het geval was in het oorspronkelijk idee van Natuurpunt. Indien er een vraag in die zin komt, zal die het onderwerp uitmaken van een nieuwe omgevingsvergunning. Het Katerbos zal worden aangeplant dit najaar. (Stefaan Lernout)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier