Wevelgem start deze zomer met leefstraten
Naast de speelstraten die voor de kinderen bedoeld zijn, start Wevelgem deze zomer met leefstraten om de sociale cohesie te verbeteren. Een aanmoediging aan de buren om hun voordeur open te trekken en samen iets te organiseren. Het initiatief moet van de bewoners zelf komen.
Gent was de eerste om in 2014 een leefstraat te maken. Amsterdam en Utrecht volgden, en nu dus ook Wevelgem.
“Meestal vind je die inderdaad in grote steden”, bevestigt schepen Bas Surmont (CE&V). “Maar ook perfect mogelijk in onze gemeente. Het is de bedoeling dat een deel van de straat tijdelijk wordt heringericht om er activiteiten en samenzijn mogelijk te maken. De essentie is dat buren elkaar ontmoeten, op straat. Dat kan in een autoluwe of zelfs autovrije omgeving.”
Inwoners nemen het initiatief
Achttien geïnteresseerden woonden een eerste inspiratievergadering bij, waar het concept werd uitgelegd. Het zijn in eerste instantie de inwoners die het initiatief moeten nemen, het volstaat niet om een webformulier in te vullen. “We nodigen geïnteresseerden uit om hun buren aan te spreken – eigenlijk om deur aan deur te gaan aanbellen” , vervolgt schepen Surmont. “Wanneer er voldoende draagkracht is bij de buurt, wordt een straatbijeenkomst georganiseerd met de gemeente. Als daar een formele aanvraag uit volgt, bekijkt de gemeente wat mogelijk is op vlak van mobiliteit en voorzieningen. De postbode of de vuilniswagen moet nog steeds zijn werk kunnen doen.”
Financiële prikkel
Wat kan en wat kan niet, is de vraag. Veel kan – zoveel is duidelijk. “De Roeselarestraat autovrij maken is moeilijk”, erkent de schepen. “Maar er kunnen wel een aantal parkeerplaatsen voorbehouden worden bijvoorbeeld. In kleinere straten kan het wel perfect dat de straat een maand lang gedeeltelijk dicht gaat en heringericht wordt. De gemeente kan daar ondersteunen door bijvoorbeeld grasmatten of picknickbanken te voorzien. Het is een nieuwe manier van werken, de gemeente bezorgt het draaiboek maar we vragen de bewoners om het voortouw te nemen.”
Een leefstraat kan enkel in de zomermaanden, voor minimum 21 en maximum 31 dagen. De activiteiten die er kunnen doorgaan zijn heel divers: een optreden, kookmomenten of een buurtspel. Of wat de buren ook maar voor ogen hebben, alles wordt in de formele aanvraag ingediend. Naast de infrastructurele inrichting zorgt de gemeente ook voor een financiële prikkel. Voor deze zomer wordt naar één leefstraat in elke deelgemeente gestreefd. (SLW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier