Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid

In Wevelgem ontwikkelden ze samen met HOGENT een methodiekenbundel met spelletjes. © JDr
Redactie KW

Een kindvriendelijke stad of gemeente, die laat kindjes hun zegje doen over projecten. Maar hoe betrek je hen? In Wevelgem ontwikkelden ze samen met HOGENT een methodiekenbundel met spelletjes. “Zo spelenderwijs en op uniforme manier kinderen laten participeren.”

Bordjes en flesjes en lachende kindjes met een koerspetje. Het ziet er geestig uit, daar in de Kleine Porsies in Wevelgem. Een spelletje, zo lijkt het, maar er zit veel meer achter dan alleen maar wat kinderlijk vermaak.

Al spelende proberen de begeleiders te weten te komen hoe de jonge tieners denken over de plaatselijke speelpleinwerking Katjeduk. Ze doen het niet zomaar, maar op basis van de wetenschap. De gemeente riep namelijk de hulp in van HOGENT om een methodiekenbundel samen te stellen. “Zo wilden we als kindvriendelijke gemeente kinderen spelenderwijs laten participeren”, zegt schepen van Jeugd Bas Surmont (CD&V).

Uniek

Niet dat dat vroeger niet gebeurde. “We probeerden altijd rekening te houden met de ideeën van de jongste inwoners, maar elke dienst deed dat op zijn manier”, klinkt het. “Met deze bundel hebben onze medewerkers een uniforme houvast om dat te doen. Dat is bij mijn weten uniek in Vlaanderen.”

De bundel bevat één groot spel dat gebaseerd is op het koersgebeuren – toepasselijk voor de gemeente. “Dat grote spel kan gebruikt worden bij een intensief participatieproject, waarbij input, verwerking en output aan bod komen. Maar ook kleinere spelletjes uit de bundel kunnen gebruikt worden om de kinderen te bevragen.”

De bundel komt samen met een box. Die kunnen alle diensten te allen tijde gebruiken om jongeren te betrekken bij een project. “Dat deden we al voor speelpleintjes om te zien wat de kinderen verlangen, maar dat kan ook over bijvoorbeeld fietspaden of groenaanleg”, besluit schepen Surmont. (JDr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier