Wevelgem, Deerlijk, Harelbeke en Kuurne zetten in op mentaal welzijn jongeren
Vier gemeenten gaan in samenwerking met CAW Zuid-West-Vlaanderen sterker inzetten op het mentaal welzijn van kinderen en jongeren, van 12 tot 25 jaar. Via een lokaal participatietraject willen ze zicht krijgen op de specifieke noden inzake mentaal welzijn van de jongeren en hoe zij willen geholpen worden. Van daaruit zal een hulpverleningsaanbod op maat van de jongeren ontwikkeld worden in de vier lokale besturen.
Dat de coronapandemie een grote impact had en heeft op het mentaal welzijn van jongeren is ondertussen bekend. “Studies toonden aan dat de nood ook in kleinere steden en landelijke gemeenten vrij groot is”, zegt Pascal Heytens, algemeen directeur van CAW Zuid-West-Vlaanderen. “Dat komt omdat de afstand tussen jongeren en gerichte hulp vaak letterlijk en figuurlijk te groot is. Momenteel moeten ze naar een grotere centrumstad om hulp te krijgen. Dit project moet zorgen dat het hulpaanbod tot bij hen komt.” Het project is een samenwerking tussen de gemeenten Wevelgem, Deerlijk, Harelbeke en Kuurne en CAW Zuid-West-Vlaanderen.
OverKophuis
Het zal er uiteindelijk toe leiden dat er in de gemeenten een antennepunt komt van OverKophuis. Dat is een plaats waar jongeren en jongvolwassenen tot 25 jaar terechtkunnen voor een luisterend oor. Ze kunnen er in gesprek gaan met professionele therapeuten of gewoon plezier maken. Dit najaar openen er in Zuid-West-Vlaanderen twee OverKophuizen, in Kortrijk en Menen. Vanaf 2022 krijgen negen andere Zuid-West-Vlaamse gemeenten een antennepunt, waaronder Deerlijk, Harelbeke, Kuurne en Wevelgem. “De voorbereidingen daartoe zijn gestart”, zegt Lotte Verschuere van CAW Zuid-West-Vlaanderen. “Dit najaar gaan deze partners in hun gemeenten actief op zoek naar jongeren die nog niet bereikt worden via de bestaande hulpverleningskanalen. Daarna starten we een participatietraject, samen met de jongeren kijken we hun noden liggen. Vanaf 2022 beginnen we met infosessies en gerichte acties. Wat precies, dat moet nog ingevuld worden. We zorgen ervoor dat de drempel naar professionele hulp zo laag mogelijk is, want nu is die nog te groot. Ook de jeugdhuizen spelen hierin een cruciale rol, zij kunnen jongeren informeren over het lokale hulpverleningsaanbod.”
Kennis delen
Tijdens het hele traject zullen de vier lokale besturen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen, dat de algemene coördinatie in handen heeft, overleggen en expertise delen. Wevelgem met een jeugdopbouwwerker en Harelbeke via Arktos vzw hebben al wat ervaring met outreachend jeugdwelzijnswerk. Die kennis kan gedeeld worden met Kuurne en Deerlijk. Het traject heeft een kostenplaatje van 80.000 euro. De vier lokale besturen betalen daarvan de helft als cofinanciering. Via de Vlaamse projectoproep ontvangen de partners 40.000 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier