West-Vlaanderen zet extra politiepatrouilles en drones in tijdens eindejaarsfeesten

Redactie KW

In de provincie West-Vlaanderen zal de politie extra patrouilles inzetten tijdens de eindejaarsfeesten. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na een overleg met alle West-Vlaamse korpschefs. Korpsen die beschikken over drones, zullen die inzetten. Verder vraagt de gouverneur aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een duidelijk kader omtrent controles door politie op privésamenkomsten.

De gouverneur riep de West-Vlaamse politiekorpsen ook op om een nultolerantie te hanteren. “Wie de regels overtreedt, krijgt een boete. Waarschuwingen zijn niet meer aan de orde”, aldus Decaluwé. Daarbij zullen korpsen die beschikken over innovatieve middelen, zoals drones of cameranetwerken, deze gebruiken voor controles en crowdcontrol.

De extra patrouilles zullen vooral gericht zijn op kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. De focus van de controles zal liggen op samenscholingen en het naleven van de avondklok. Al vraagt de gouverneur meer duidelijkheid aan de bevoegde ministers omtrent de controle van privésamenkomsten. “We pleiten bij de ministers voor een gezamenlijk en duidelijk kader. Momenteel is het voor politiediensten niet duidelijk op welke manier ze privésamenkomsten mogen controleren. Het is ook een zeer gevoelig onderwerp van privacy dus daar moet zo snel mogelijk duidelijkheid over komen”, aldus Decaluwé.

De West-Vlaamse gouverneur roept alle West-Vlamingen nogmaals op om de regels ook tijdens de feestdagen goed op te volgen. “We vermoeden nu al dat mensen met te veel zullen samenkomen om Kerst en nieuwjaar te vieren. Als we ons niet aan de regels houden, zitten we binnen de kortste keren met een nieuwe verstrenging.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.