West-Vlaanderen groeide in 2023, behalve in 16 gemeenten: We zijn met 1.226.375
Op 1 januari 2024 telde West-Vlaanderen 1.226.375 inwoners. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het voorbije jaar kwamen er alles samen 6.349 West-Vlamingen bij.
Het aantal Belgen groeide het voorbije jaar met ruim 66.000 en ook West-Vlaanderen kende in 2023 een aangroei van 6.349 inwoners. Die stijging ligt procentueel gezien in lijn met de andere Vlaamse provincies. De meeste West-Vlaamse gemeenten laten ten opzichte van vorig jaar een stijging optekenen, al zijn er ook uitzonderingen. Onder meer in Knokke-Heist (-131), Koksijde (-118) en in Tielt (-74) ging het inwonersaantal achteruit. In een aantal kleinere gemeenten zoals Lo-Reninge en Zuienkerke is die negatieve evolutie al 20 jaar bezig.
Centrumsteden
De West-Vlaamse centrumsteden groeiden de voorbije 20 jaar verder aan, al zijn er onderling grote verschillen. Tussen 2004 en 2024 steeg het inwonersaantal van Brugge met 2,4 procent, van Oostende met 6,3 procent, van Kortrijk met 8,2 procent en van Roeselare met maar liefst 20 procent. (Lees verder onder de kaart)
Burgemeester Kris Declercq ziet hiervoor verschillende redenen. “Een grote groei valt te verklaren door het feit dat mensen gaan wonen waar er werk is. In onze economisch sterke stad is het aantal arbeidsplaatsen in die periode met 22,5 procent gestegen, waar dat in andere centrumsteden 12,4 procent is. Roeselare kent ook een groter aanbod betaalbare woningen en sociale woningen dan andere Vlaamse steden.”
“Mensen gaan wonen waar er werk is en het aantal arbeidsplaatsen is in onze economisch sterke stad ook gestegen”
“Daarnaast stellen we vast dat veel senioren onze toegankelijke, sociale stad verkiezen boven het platteland of de kust”, gaat Declerq verder. “Zo kwamen er in 10 jaar tijd zo’n 1.800 60-plussers bij. Tot slot is er ook een groei van EU-migranten met momenteel zo’n 3.000 Roemenen en 760 Polen. Deze Europeanen, waarvan een groot aandeel werkt, vormen 70 procent van de niet-Belgen in onze stad. 1,2 procent van de bevolking bestaat uit vluchtelingen, waarvan 374 Oekraïners.”
Sterkste groei
De West-Vlaamse gemeente die in 20 jaar tijd het sterkst groeide, is Bredene. Het inwonersaantal steeg er met 23 procent. “Onze gemeente werd lange tijd beschouwd als het lelijke eendje”, reageert burgemeester Steve Vandenberghe.
“Het gemeentebestuur is sterk beginnen investeren en ook de bouwpromotoren zijn daarin gevolgd. We merken dat vooral tweeverdieners in Bredene komen wonen. Een tweede belangrijke groep zijn mensen die hier vroeger op camping op vakantie kwamen en nu hun huis in het binnenland verkopen. Een sterke aangroei brengt uitdagingen mee op vlak van bijvoorbeeld buitenschoolse opvang of mobiliteit. Om de gemeente leefbaar en betaalbaar te houden, zijn we ook streng voor bouwpromotoren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier