Werken aan megabordeel ‘Hangar d’Amour’ in Oostende zijn gestart: “Voor de inrichting gaan we in overleg met sekswerkers”
De ruwbouwwerken aan Hangar 1 zijn begonnen. In het historische pand, dat bijna 120 jaar oud is en in de Oostendse haven ligt, komt er niet enkel een restaurant, evenementenlocatie, dakterras en kantoorruimte, maar ook een zogenaamd ‘megabordeel’ of sekswerkruimte met 36 kamers. In oktober zal het mogelijk zijn om de werf te bezoeken.
Hangar 1, een neoclassicistisch pakhuis met twee verdiepingen in de Oostendse haven, staat al enkele jaren te verkommeren. Er waren de voorbije decennia heel wat verschillende invullingen van discotheken tot de voedselbedeling. De toekomstige invulling is echter iets opvallender. Bedoeling is om hier sekswerkers, die momenteel nog in de wijk Hazegras te vinden zijn, onder te brengen in een megabordeel naar het voorbeeld van Villa Tinto in Antwerpen. Het is ook dezelfde ontwikkelaar die de werken uitvoert.
In overleg
“In Hangar d’Amour zullen 36 kamers voorzien worden aan de linkerkant van het gebouw”, vertelt Franky De Coninck van DC Bouw. “Er is momenteel dezelfde capaciteit in de wijk Hazegras, maar omdat hier een nieuwe stadsontwikkeling komt, moeten de sekswerkers verplaatsen. Vanaf juni 2025 zullen zij hier terecht kunnen. Tot nu toe hebben we ons vooral bezig gehouden met de bouwwerken, maar we zullen nu ook in overleg gaan met de mensen zelf. In Antwerpen is het gebouw er ook gekomen in samenspraak met de sekswerkers zelf. Zij hebben soms belangrijke input over hoe alles er moet uitzien. Dat alle kamers in Villa Tinto bijvoorbeeld rood geverfd zijn, komt er op hun vraag. Blijkbaar doen rode muren het menselijke lichaam het meeste eer aan. Ook de hoogte van de matras doet er toe tot de hoogte van de lavabo. Om die input te krijgen, hebben we overleg nodig. Tegelijkertijd hebben ze ook zelf heel veel vragen, merken we.”
Extra invulling
Naast Hangar d’Amour komt er ook nog een extra invulling. “Het gebouw is te groot om hier enkel sekswerkers onder te brengen. Het is ook wenselijk om een gemengd publiek aan te trekken naar de site. Er komt daarom ook een microbrouwerij met restaurant, een evenementenruimte en kantoren voor havengebonden activiteiten. Helemaal boven komt er een rooftopbar.”
Opendeur
Momenteel zijn de ruwbouwwerken bezig. “De gevels staan er nog, terwijl de binnenkant afgebroken wordt en het betonnen skelet opgebouwd wordt. Tegen oktober zal dit vorm krijgen en kunnen mensen komen kijken tijdens Open Wervendag op 6 oktober. In Antwerpen hebben we bij de bouw van Villa Tinto ook de deuren opengezet en toen hadden we totaal onverwacht 20.000 bezoekers. Het zullen er nu misschien niet zoveel zijn, maar we verwachten toch wel wat kijklustigen en op die manier kunnen mensen het project beter leren kennen. We zien dat er heel wat vragen binnenkomen en daarom zetten we deuren van de werf graag al eens open.”
Antwerpse inspiratie leidt pas na vele jaren en heel wat discussie tot Oostendse evenknie
Hangaar 1, de bekende en historische loods naast de De Smet de Naeyerbruggen, heeft in het verleden al heel wat invullingen gekregen, van een discotheek en fuifzaal tot een praktijklokaal voor leerlingen van de bouwafdeling van het VTI. Er wordt al jaren gesproken over een nieuwe toekomst voor het gebouw, eentje waar overigens redelijk dringend aan begonnen moet worden, gezien de staat van het pand. Het project heeft al een lange voorgeschiedenis.
bezoek met De Wever
Er werd anno 2014 onder meer gedroomd van een maritiem museum. In 2017 werden de plannen voor een megabordeel voor het eerst naar buiten gebracht door de vzw Oostendse Oosteroever. De stad noemde het nieuws toen nog voorbarig, maar een jaar later gaf het stadsbestuur wel toe voorstander te zijn van deze plannen. Toenmalig burgemeester Johan Vande Lanotte (Vooruit) kondigde aan dat er naast een megabordeel ook sprake is van een brouwerij, brasserie en co-working space en ook de voedselbedeling Colsol – intussen verhuisd naar de Blauwkasteelstraat – zou kunnen blijven. Volgens de constructie verkoopt de stad het gebouw voor 1 euro, de koper renoveert en geeft het daarna voor 27 jaar terug in erfpacht aan de stad. Die zal het dan ook op haar beurt weer verhuren aan de uitbater. De stad zal daarbij een maandelijkse huur krijgen van 56.250 euro. De burgemeester bracht zelfs, samen met burgemeester Bart De Wever (N-VA), een bezoek aan de Antwerpse tegenhanger Villa Tinto om inspiratie op te doen. In juni 2018 is de deal rond.
Iets nieuws op Hazegras
Na de verkiezingen komt er echter een nieuw stadsbestuur, die geen zo’n grote fan blijkt van de nieuwe toekomstplannen. De stad wil de overeenkomst laten schrappen omdat de privépartner niet tijdig een ontwerp en lastenboek zou hebben ingediend. Maar de privépartner liet zich niet doen. Er zou een fikse schadevergoeding geëist worden en daarop ging de stad alsnog rond de tafel. Volgens de stad werd zo een betere deal uit de brand gesleept. Nadien bleef het lange tijd stil, maar nu zijn de werken dus eindelijk gestart. “Het huidige havenbestuur is geen fan van dit plan, maar het is een contract dat getekend werd in de vorige legislatuur dat nageleefd moet worden. We staan er ook achter. We luisterden eens in Antwerpen en daar zijn ze tevreden over Villa Tinto. Daar zijn nagenoeg geen klachten. De bedoeling is om in de wijk Hazegras een nieuw project te ontwikkelen naast de site van Sky District. Hier komt een nieuwe wijk. Veel panden waar raamprostitutie is, voldoen niet meer aan de wooncode en zijn verwaarloosd”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier