Wereldautoriteit Jan Rabaey geeft lezing in ‘zijn’ college
Oud-leerling Jan Rabaey heeft in het College Veurne een lezing gehouden rond ‘Chips, hoe digitale technologie de wereld verandert’, meteen de titel van zijn nieuwe boek.
Veurnaar Jan Rabaey studeerde in 1973 af in de afdeling Latijn-Wiskunde en doctoreerde daarna in de Toegepaste Wetenschappen aan de KU Leuven, waarna hij een postdoc deed aan de befaamde universiteit Berkeley in Californië, midden in Silicon Valley. Van 1985 tot 1987 werkte hij bij Imec in Leuven, daarna verhuisde hij definitief naar Berkeley, waar hij sinds 2020 emeritus professor is, en dat combineert hij met consultancy bij Imec. Rabaey is een wereldautoriteit op het vlak van chips en lanceerde met zijn team onder meer Infopad, een voorloper van de iPad.
Tijdens zijn lezing schetste hij de geschiedenis van de digitale technologie en de ontwikkeling van microchips, transistors en sensoren. Hij wierp ook een blik op de mogelijke nabije toepassingen van de steeds verder evoluerende digitale technologie, onder andere op het vlak van geneeskunde. Hij vestigde ook de aandacht op de mogelijke gevaren wanneer de technologie in handen zou komen van mensen met slechte bedoelingen. Tot slot benadrukte hij dat studenten enthousiasme, nieuwsgierigheid, kennis en durf nodig hebben om grootse dingen te realiseren.
Onder de indruk
De leerlingen waren onder de indruk. Jules Feys en Jules Desaver (6 Economie Moderne Talen): “De theorie achter digitale technologie is niet echt onze specialiteit, maar Jan Rabaey bracht dit op een heel interessante en verstaanbare manier. Het was ook goed dat hij niet alleen op de voordelen focuste maar ook aandacht had voor de mogelijke gevaren. Het is echt leuk om te zien dat een oud-leerling van onze school het zo ver heeft kunnen schoppen.”
Loïc Devos (4 Natuurwetenschappen): “Ik vond het een bijzonder leerrijke lezing, door iemand uit het werkveld. Hij lijkt me een heel intelligente man, die toch mooi op ons niveau kon praten over zijn expertise. Soms lijkt de toekomst echt wel bangelijk, want ik vraag mij af of de mens dit nog allemaal in de hand zal kunnen houden.”
Arwenn Pauwels (6 Wetenschappen-Wiskunde): “Ik vond vooral de passage over de toepassingen in onder andere de geneeskunde interessant. Hij vertelde heel boeiend, en na bijna veertig jaar in Amerika is zijn Nederlands nog prima.” (MVO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier