Welkom in Vaxpo, waar dik 65.000 inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne gevaccineerd kunnen worden

Burgemeester van Kuurne Francis Benoit, Lander Mestdagh van Kortrijk Xpo en Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe stelden woensdagmiddag het Vaxpo-logo voor.© Olaf Verhaeghe
Burgemeester van Kuurne Francis Benoit, Lander Mestdagh van Kortrijk Xpo en Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe bij de opstart van Vaxpo.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

In hal 5 van Kortrijk Xpo is de opbouw van het vaccinatiecentrum woensdagochtend begonnen. Tegen het einde van de week moet de gigantische zaal omgetoverd zijn tot Vaxpo, goed voor acht vaccinatielijnen waar op het hoogste tempo tot 200 prikjes per uur gegeven kunnen worden. Alle meerderjarige inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne zullen daar vanaf 1 maart terechtkunnen voor hun coronavaccin, te beginnen met de 65-plussers en mensen die tot de risicogroepen behoren. Opvallend is wel dat Vaxpo een houdbaarheidsdatum heeft: op 22 augustus moet alles achter de rug zijn, want dan start de opbouw van Matexpo.

Het tempo van de opbouw in hal 5 van Kortrijk Xpo ligt hoog. Sinds woensdagochtend 7 uur is men volop bezig met het klaarzetten van de acht vaccinatielijnen waar – als alles goed gaat met de leveringen – vanaf begin maart massaal geprikt zal worden. Vaxpo werd het vaccinatiecentrum voor de inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne gedoopt, een logische samenstelling van ‘vaccin’ en ‘expo’ uiteraard.

Dat er voor Kortrijk Xpo werd gekozen, is volgens alle betrokken steden en gemeenten erg logisch: vlot bereikbaar, voldoende ruimte, een grote parking en makkelijker op grote schaal te organiseren dan elk zijn of haar eigen vaccinatiepost.

Klaar vanaf 15 februari

“Het is de bedoeling om tegen vrijdag de opbouw achter de rug te hebben om vanaf begin volgende week te beginnen met de zogenaamde dry-runtests”, duidt Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). Samen met haar collega Francis Benoit en Lander Mestdagh van Kortrijk Xpo gaf zij woensdagmiddag een korte rondleiding in het vaccinatiecentrum. “Volgens de afspraken met Vlaanderen moeten wij tegen 15 februari helemaal klaar zijn om van start te gaan. Die eerste twee weken daarna zullen we gebruiken om alle medewerkers en vrijwilligers die hier komen helpen, in te enten. Daarna is het aan het grote publiek, te beginnen met de 65-plussers en risicopatiënten.”

Vaxpo zal dus acht vaccinatielijnen tellen, al is er zelfs nog ruimte over om extra lijnen uit te bouwen, mocht het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dat nodig achten. “In een eerste fase starten we met vier vaccinatielijnen”, aldus burgemeester Francis Benoit (CD&V) van Kuurne. “Per uur zullen normaal 25 spuitjes gezet kunnen worden. Afhankelijk van de leveringen van het coronavaccin van Pfizer, Moderna en de andere fabrikanten die er later bijkomen, kan het aantal spuitjes per uur opgedreven worden. Wij zijn bereid om 7 dagen op 7 te vaccineren, maar dat tempo hebben wij jammer genoeg niet zelf in de hand.”

Het vaccinatiecentrum in Kortrijk Xpo zal acht lijnen tellen, al kunnen er daar indien nodig nog bij komen.© Olaf Verhaeghe
Het vaccinatiecentrum in Kortrijk Xpo zal acht lijnen tellen, al kunnen er daar indien nodig nog bij komen.© Olaf Verhaeghe

Halfuurtje

De vraag die velen zich intussen luidop stellen: hoe zal ik weten wanneer het aan mij is? “Het uitnodigen voor de vaccinatie ligt in handen van de Vlaamse overheid”, duidt burgemeester Vandenberghe. “Je zal ofwel een brief, ofwel een sms of een mail krijgen met daarin een moment van geplande afspraak. Die dag en dat uur moet je dan online bevestigen. Past het voorstel om een of andere reden niet, dan kan je ook een nieuw tijdslot inboeken. De afspraak voor het tweede noodzakelijke prikje, drie weken na het eerste, zal in het vaccinatiecentrum zelf kunnen regelen.” Voor wie onvoldoende mobiel is, wordt intussen hard gewerkt aan oplossingen. Denk maar aan de inzet van De Lijn, taxidiensten en vaccinaties aan huis door de eigen huisarts.

In totaal zullen naar schatting 65.000 à 70.000 meerderjarige inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne in het vaccinatiecentrum langskomen voor een prikje. Het doorlopen van de hele procedure neemt volgens de Kortrijkse eerstelijnszone een klein halfuurtje in beslag, 15 minuten verplichte wachttijd onder medisch toezicht inbegrepen. De parking aan Kortrijk Xpo zal voor het vaccinatiecentrum gratis ter beschikking worden gesteld.

Al ruim 1.000 vrijwilligers

Uiteraard zullen voor het vaccinatiecentrum heel wat helpende handen nodig zijn. Niet alleen medisch personeel, maar ook mensen die willen bijdragen aan de logistieke of administratieve operatie. Daarvoor lanceerden de drie steden en gemeenten samen met de eerstelijnszone Regio Kortrijk al een oproep tot vrijwilligers.

“Wij zijn uitermate trots om te mogen aankondigen dat maar liefst 1.061 mensen al intekenden”, aldus burgemeester Ruth Vandenberghe nog. “Een derde van de vrijwilligers heeft een medisch profiel, maar ook alle andere mensen zijn broodnodig. Hoeveel mensen we exact en wanneer nodig zullen hebben, is nog niet helemaal duidelijk. Dat wordt nog een moeilijke puzzel die mee door onze kersverse HR–manager voor Vaxpo gelegd zal worden.”

“Wij zijn alle medewerkers enorm dankbaar, zowel zij die instaan voor de snelle en goede voorbereiding als de vele vrijwilligers die hier straks de handen uit de mouwen komen steken”, benadrukt ook Harelbeeks burgemeester Alain Top (SP.A). “Zo zie je maar weer dat we samen bergen kunnen verzetten.” Voorlopig gaat iedereen uit van een team van zeker 50 mensen per shift. Wie zich nog kandidaat wil stellen, kan terecht op de gemeentelijke websites www.kortrijk.be/vaccineren , www.harelbeke.be/vaccineren en www.kuurne.be/vaccineren .

De opbouw van Vaxpo in hal 5 van Kortrijk Xpo is sinds woensdag volop bezig.© Olaf Verhaeghe
De opbouw van Vaxpo in hal 5 van Kortrijk Xpo is sinds woensdag volop bezig.© Olaf Verhaeghe

Houdbaarheidsdatum

Voor de opbouw, organisatie en praktische werking krijgt het Kortrijkse vaccinatiecentrum in eerste instantie ruim 1,2 miljoen euro van de Vlaamse overheid. Daarna volgt nog een bedrag vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid om het personeel, de communicatiecampagne en de verdere opvolging te financieren.

Opvallend is wel dat Vaxpo een houdbaarheidsdatum heeft. “Dat klopt”, knikt Lander Mestdagh van Kortrijk Xpo. “Voorlopig gaan wij uit van een vaccinatiecentrum dat er tot 22 augustus kan blijven staan. We hopen dat tegen dan de vaccinatiecampagne achter de rug zal zijn. Eind augustus moet hier – daar gaan we toch vanuit – de opbouw van de grote beurs Matexpo opstarten.”

“Wij zijn blij dat we voor dit historisch huzarenstukje de handen in elkaar kunnen slaan met de evenementensector en een speler als Kortrijk Xpo”, stelt burgemeester Francis Benoit. “De evenementen- en cultuursector kreeg en krijgt het zwaar te verduren, enorm zwaar. Dit project biedt ook hen een tikkeltje perspectief. Iedereen trouwens, want wie hier straks buitenwandelt met een prikje brengt ons allemaal dichter bij het einde van deze te lange coronatunnel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier