Weekend vol eigentijdse afscheidsrituelen voor coronaslachtoffers: “Een tweede kans op afscheid”
Dit weekend staat op diverse plekken in de stad in het teken van afscheid nemen. Het initiatief komt van Avansa dat in wijken en verenigingen op zoek ging naar vrijwilligers om de rituelen rond afscheid en loslaten te dragen. “Mensen hebben in corona vaak geen afscheid kunnen nemen van familie of bekenden”, klinkt het bij de organisatoren. “Dit is als het ware een tweede kans.”
Een van die vrijwilligers is Steve Laevens van Uitvaartzorg Werbrouck in de Bruanestraat.
“Ik vrees dat de impact van het afscheid nemen in deze coronaperiode, of beter het geen afscheid kunnen nemen, zwaar wordt onderschat. Iedereen heeft het over thuiswerken of de gesloten horeca of over niet op reis kunnen maar dat is echt wel bijzaak en je relativeert dat meteen als je ziet hoe het afscheid moet gebeuren als iemand sterft aan corona.”
“Eigenlijk is er geen afscheid. Vaak mogen familieleden niet bij de patiënten in de ziekenhuizen. Wij van het uitvaartcentrum zijn meestal de laatsten die bij de overledene komen. We moeten de overledene meteen kisten, wat betekent dat er nadien in onze aula ook niet echt fysiek afscheid kan worden genomen. Ik heb me het voorbije anderhalve jaar heel vaak een slechtnieuwsbrenger gevoeld en meer dan anders moesten we familieleden opvangen.”
Sportief afscheid
Evelien Vandenbussche woont op Krottegem en is ook een vrijwilliger die inging op de oproep van Avansa om rituelen te gaan bouwen.
Thuiswerken, gesloten horeca, niet op reis kunnen… Dat is allemaal maar bijzaak
“Wij hebben gekozen om iets met de jeugd en sporters te organiseren. Zondag brengen we op het sportstadion aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt een eigentijds afscheidsritueel. Het zal een multicultureel gebeuren worden met enkele getuigenissen. Zo spreken Frank Wauters van café Breda en Steve Laevens van het uitvaartcentrum over hun ervaringen met afscheid nemen. Er zal ook een voetballer het woord nemen. Er zal live muziek zijn met muzikanten uit de wijk. We hebben de muziek aangepast aan dit doelpubliek. Zo zingen we ‘you never walk alone’, een supporterslied maar in deze tijden ook een zeer passend afscheidslied”, aldus nog Evelien Vandenbussche.
Afscheidsritueel
“Een ander afscheidsritueel vindt plaats in de Paterskerk”, legt Rie Vanduren van Avansa uit. “Daar zijn het kunstenaars die er hun eigen project rond afscheid en herdenken opbouwen. In het midden van de kerk is een vijver gebouwd waarrond de kunstenaars kunnen exposeren. De sfeer wordt ook opgebouwd met een aangepaste belichting. Het afscheid en het loslaten wordt hier gesymboliseerd door een zelf te vouwen papieren bootje dat te water wordt gelaten.”
“Ook in de wijk ‘t Hof van ‘t Henneken gebeurt van alles. De wijk wordt met stoepkrijttekeningen verbonden met het zwaar door corona getroffen woonzorgcentrum Vincenthove. Daar waren we eerder te gast en hebben we met de bewoners een afscheidsritueel gehouden. Van witte linten werd een stuk afgeknipt en bewaard als herinnering aan een overledene. Het andere deel van het lint wordt losgelaten en opgehangen aan touwen die over het binnenplein zijn gespannen. Via de stoeptekeningen brengen we de buurtbewoners naar het binnenplein waar we de ceremonie afsluiten met blazen van zeepbellen.”
Helende expositie
“Verder is er komend weekend een fototentoonstelling in Muze’um L op de Zilverberg. Een beroepsfotograaf bracht amateurfotografen bij elkaar. Samen maakten ze beelden die te maken hebben met afscheid nemen. Het is een helende expositie waarbij we proberen de pijn van afscheid te benoemen. Dat mag wel maar het is niet meer evident in onze moderne maatschappij.”
De rituelen staan open voor het grote publiek. Op het sportstadion start dit zondag om 10 uur. De buurt rond Vincenthove begint haar ritueel om 16 uur en van 18 tot 24 uur kan je in kleine bubbels terecht in de Paterskerk. Meer info vind je op de facebookpagina @afscheidsritueel of op de website avansa-mzw.be. (BC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier