“We zoeken nog steeds een overnemer”: Connie en Philippe nemen na 35 jaar afscheid van slagerij Messiaen

Connie en Philippe nemen na 35 jaar afscheid van slagerij Messiaen. © Jonathan Folens
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Connie en Philippe van slagerij Messiaen hangen eind deze maand hun schorten aan de haak. Net geen 35 jaar baatten ze samen hun slagerszaak uit in de Statiestraat. Een overnemer is voorlopig nog niet gevonden. “Het zou jammer zijn als hier geen nieuwe slager zou komen”, zegt Philippe.

Philippe Messiaen (61) kreeg de stiel van vader op zoon doorgegeven. Zijn vader begon in 1960 een eerste beenhouwerij iets verderop in de Statiestraat. Sinds 1966 bestaat Slagerij Messiaen op de huidige plek op de hoek van de Statiestraat en de Moerbeekstraat. Philippe ging al jong aan de slag bij zijn vader.

Kindje

“Na de beenhouwersschool ging ik op mijn zeventiende al voltijds bij mijn vader werken”, begint Philippe. “In 1990 nam ik de zaak over, drie jaar later is mijn vader overleden aan kanker. Hij is amper 58 geworden. Hij heeft nog net kunnen zien hoe we de slagerij grondig renoveerden.”

“Ik hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen en die dan met iedereen samen eens te proeven”

Philippe nam de zaak samen over met zijn vrouw Connie Van Den Broeke (58). “Zij kwam niet uit een slagersfamilie dus voor haar was het wel een aanpassing”, gaat Philippe verder. “Maar de winkel is echt haar kindje geworden. We hadden elk ons terrein. Connie zal zeker het contact met de klanten missen.”

Vernieuwen

“We hebben het al die jaren graag gedaan maar ik merkte de laatste jaren dat het moeilijk werd om ons niveau te blijven halen. Ik wil absoluut niet uitbollen of dat de zaak mee met ons veroudert. We zijn altijd blijven vernieuwen: we hebben een vegetarisch aanbod, veranderen regelmatig het assortiment, maken nieuwe bereidingen,… Ik hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen en die dan met iedereen samen eens te proeven.”

“Zo’n anderhalf jaar geleden hebben we beslist om ermee te stoppen. We wilden zeker stoppen voor de feestdagen van dit jaar, dat is altijd een enorm drukke periode. Connie en ik vierden kerstavond meestal met ons twee, het heeft weinig zin om uitgebreid te gaan vieren als je toch maar in slaap valt”, lacht Philippe.

Appreciatie

“Nu zondag is onze laatste openingsdag, we zullen wellicht vooral een glaasje drinken met de vaste klanten. Ik ben wel verrast door hoeveel appreciatie we van hen kregen. Ik heb veel mooie woorden gehoord, mensen schreven tekstjes in ons gastenboek en Connie kreeg zelfs bloemen. We willen zowel de klanten als onze medewerkers dan ook heel erg bedanken.”

“Een overnemer hebben we voorlopig nog niet gevonden. Ik stel vast dat het ambacht stilaan verdwijnt. Er zijn steeds minder ‘pure’ beenhouwers, vergelijk het met een warme bakker. Toen mijn vader begon waren er wel vijftien slagerijen in Zulte alleen. Na ons pensioen zal er nog één zijn. Hopelijk komt er dus nog een overnemer, het zou jammer zijn moest hier geen nieuwe slager komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier