“We verkopen enkel wat je lokaal kan oogsten”: Op bezoek bij Patrick en Veerle van Hoeve Pottie in Gullegem

Patrick Pottie en Veerle Decock verkopen naast aardappelen ook zuivelproducten en wintergroenten. © Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

Hoeve Pottie van Patrick en Veerle was 15 jaar geleden nog een klassiek landbouwbedrijf. Sindsdien hebben de koeien en varkens plaats gemaakt voor een paardenpension. De aardappelen krijgen nu de meeste aandacht. Die vind je ook terug in de automaten in Gullegem, Bissegem en Moorsele. Ten slotte is er de hoevewinkel waar je enkel lokaal geteelde producten kan kopen.

De glimlach op het gezicht van Patrick Pottie (60) en Veerle Decock (52) verklapt dat ze gelukkig zijn met het leven op hun boerderij. Kinderen Pieter (27) en Jolien (25) zijn ondertussen het huis uit. Sander (22) studeert nog biotechnologie.

Patattenkelder

“Mijn vader Robert begon met de boerderij”, vertelt Patrick. “Specialisatie bestond toen nog niet echt. Net zoals de andere boeren was mijn vader met een beetje van alles bezig. Met koeien, varkens, groenten en dus ook al aardappelen. Toen voerden ze de aardappelen nog rond, de mensen hadden thuis vaak een ‘patattenkelder’.”

Bij de aanleg van de autosnelweg A19 en de aanleg van de nieuwe weg naar Wevelgem begin jaren 70 werd een groot stuk van de boerderij onteigend. Links en rechts werd ander land verworven zodat de boerderij nu nog steeds 31 hectaren groot is. In 1984 nam Patrick het bedrijf over van zijn vader. “Ik was klaar met de landbouwschool en had ook al mijn legerdienst achter de rug, het was steeds de bedoeling dat ik de boerderij zou overnemen”, vervolgt Patrick.

Ontbijt in wagen

Veerle groeide op in een landbouwersgezin uit Heestert. Ze huwden in 1995. “Ik heb gewerkt als bediende tot onze oudste zoon Pieter werd geboren”, zegt Veerle. “Het waren lange werkdagen. ’s Morgens gaf ik samen met Patrick de dieren te eten, dan sprong ik vlug in de douche, ontbijten deed ik in de auto en ’s avonds was er ook nog wel altijd iets te doen. Ik ben wel heel blij dat ik in dienstverband gewerkt heb, maar nu kan ik het me niet meer inbeelden dat ik een hele dag achter een bureau zit.”

Roer omgegooid

Tot 2013 bleef Hoeve Pottie een klassiek landbouwbedrijf, met groenten en aardappelen. Maar ook met koeien en een gesloten varkensbedrijf. Toen gooiden ze het roer om. “Eerst werd gestopt met de koeien, wat later was de varkensstal aan vernieuwing toe, en het werd ook te veel werk om alles nog rond te krijgen”, vervolgt Veerle. “We maakten toen de keuze om te stoppen met de varkens.”

“Onze aardappelautomaat bleek een succes”

“Aanvankelijk had ik het er moeilijk mee dat er geen dieren meer waren, de aanblik van een lege stal deed me wel iets. Maar achteraf gezien bleek het de juiste keuze. Enkel wie blijft groeien in die sector bleef overeind. Bovendien is onze boerderij gelegen in een bebouwde omgeving, uitbreiden zou sowieso al niet mogelijk geweest zijn.”

Stal Pottie

De melkveestal werd omgebouwd tot een paardenstal, ‘stal Pottie’. Paardeneigenaars uit de buurt komen er hun paard stallen, in totaal 25 dieren. “Ons bedrijf bestaat uit verschillende takken”, vervolgt Patrick. “De akkerbouw met vooral aardappelen, de hoevewinkel en de vier aardappelautomaten en ten slotte het paardenpension dat een plaats kreeg in de vroegere melkveestal. Ik neem vooral de akkerbouw en de paarden voor mijn rekening, Het werk van Veerle bestaat vooral uit het dagelijks vullen van de aardappelautomaten, het uitbaten van de hoevewinkel en de administratie.”

De eerste aardappelautomaat kwam er in 2008, een van de eersten in de brede regio. “Dat was inderdaad een nieuwigheid in die tijd”, bevestigt Patrick. “Heel wat collega-boeren zijn toen komen kijken: ‘hoe werkt dat, brengt dat op?’. Die automaat bleek een succes en toen zijn we op die weg verdergegaan, nu staan er vier: twee in Gullegem, één in Bissegem en vanaf september komt er een automaat in de Karrestraat in Moorsele.”

Enkel lokaal

“In de hoevewinkel vind je ook producten van collega-landbouwers uit de buurt”, legt Veerle uit. “Wintergroenten zoals ajuinen, bloemkolen, savooien, rode kool en wortelen. Geen sla of tomaten. Mijn idee van een hoevewinkel is enkel verkopen wat je lokaal kan oogsten zoals aardbeien, seizoensgroenten of aardappelen. Dus geen kiwi’s of sinaasappels (lacht).”