Wateroverlast bereikt ook Poperingse gemeenteraad: “Vlaamse overheid behandelt IJzer stiefmoederlijk”
Tijdens de gemeenteraad van maandagavond stelde Christine Verdonck (Open VLD) enkele vragen rond de wateroverlast van de jongste dagen. Volgens burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) heeft de aanpak van een aantal jaren geleden een ware ramp voorkomen. Wel stelde hij dat de IJzer schandalig behandeld wordt door de Vlaamse overheid.
“De overvloedige regen van de afgelopen dagen zorgde voor heel wat wateroverlast. Hoeveel oproepen zijn er binnengekomen op het grondgebied groot-Poperinge? In het verleden werden al grootschalige maatregelen genomen om de wateroverlast tegen te gaan. Bewijzen deze maatregelen nog steeds voldoende hun nut? Zijn er (nieuwe) kritieke punten, en zo ja, waar? Zullen er (nieuwe) werken nodig zijn om de problemen op die punten structureel op te lossen?” vroeg Christine Verdonck zich af.
Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) antwoordde dat hij de nacht voordien zelf drie maal ter plaatse was geweest op kritieke punten. “Ik heb erg veel respect voor de brandweer en hoop dat het de komende dagen minder regent. Ik heb geen zicht op het aantal oproepen dat binnenkwam via het speciaal nummer en via de politie, maar de jongste drie dagen kwamen er 40 oproepen binnen via het nummer 112. Hierbij ging het ook om een aantal preventieve ingrepen en ondergelopen kelders”, aldus de burgemeester.
110 kubieke meter water per seconde
“Ik mag hopen dat uw vraag over de maatregelen in het verleden, onder meer de aanleg van bufferbekkens en de werken in Watou en Roesbrugge, retorisch is. Die hebben heel zeker hun nut bewezen. Maar waterproblematiek verplaats zich soms. Nu en dan ontstaan er nieuwe probleemzones. Er is enorm veel water uit Frankrijk gekomen en dat moest allemaal via de Poperingevaart naar de IJzer. In Roesbrugge stroomde er 110 kubieke meter water per seconde door IJzer, die stiefmoederlijk behandeld wordt door de Vlaamse Waterweg. Die weigert botweg om de stroom te onderhouden. Er drijven boomstammen op het water, en zelfs de boot van Sint-Maarten werd tegengehouden door overhangende takken. Hoog tijd dat daar iets gebeurt! Maar onze smeekbeden krijgen bij de Vlaamse overheid geen gehoor. Indien dezelfde problemen zich zouden voordoen in Antwerpen of Gent, zouden ze binnen de kortste keren opgelost zijn”, fulmineerde de burgemeester.
“Met 75 miljoen liter water zat het bufferbekken langs de Frans-Vlaanderenweg tjokvol. De Vleterbeek en de Bommelaarsbeek stonden erg hoog. Maar het bufferbekken van de Hipshoekbeek werd niet gebruikt. We hadden dus nog een zekere marge. Zonder al die werken zou het in Poperinge een gigantische ramp geweest zijn. In Watou heeft het bufferbekken ook stand gehouden”, besloot de burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier