WaterklimaatHub op Ostend Science Park moet droogteproblematiek aanpakken

Op Ostend Science Park komt de WaterklimaatHub© gf
Op Ostend Science Park komt de WaterklimaatHub© gf
Redactie KW

Op het Ostend Science Park komt een ‘WaterklimaatHub’ om onderzoek en innovatie rond duurzaam waterbeheer te versterken. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) voorziet 3 miljoen euro.

“Hoewel het de voorbije weken zo goed als elke dag heeft geregend, is de grondwaterstand nog steeds zorgwekkend” zegt Crevits. “Met de WaterklimaatHub willen we oplossingen ontwikkelen voor de droogte- en waterproblematiek in Vlaanderen. Zo is bijvoorbeeld een wasserij al aan de slag met een waterinstallatie op zonne-energie, waarbij rest- en regenwater hergebruikt wordt. Minister Crevits wil dergelijke technologieën breder toepassen. We ondernemen nu actie om de Vlaamse economie en landbouw te wapenen tegen waterschaarste.”

De waterproblematiek staat hoog op de agenda van de Vlaamse regering. “Zowel onze economie, natuur als onze landbouw lijden onder de verdroging van Vlaanderen”, luidt het. “Met de Blue Deal hebben we met de Vlaamse regering een plan om waterschaarste aan te pakken.”

Om sneller innovatieve oplossingen aan te bieden, heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits aan VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) de opdracht gegeven om een ‘WaterKlimaatHub’ op te starten en uit te bouwen, in samenwerking met het Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA). De WaterKlimaatHub moet het onderzoek rond duurzaam waterbeheer versterken en innovaties rond bijvoorbeeld hergebruik van water en minder verspilling sneller in de praktijk brengen.

Op Ostend Science Park

De centrale onderzoeksafdeling komt in Oostende en zal deel uit maken van het nieuwe Ostend Science Park, Vlaanderens meest innovatieve wetenschapspark op vlak van de zogenaamde ‘blauwe economie’. Die unieke locatie midden in het centrale punt van onze blauwe economie zal ook leiden tot meer dan 50 hoogwaardige jobs. De WaterklimaatHub zal eerst gevestigd zijn in Bluebridge, het incubatiecentrum van de Universiteit Gent, maar krijgt op termijn een eigen gebouw.

De WaterKlimaatHub brengt bedrijven, onderzoekers en overheden samen bij de zoektocht naar duurzame en innovatieve wateroplossingen. Dat gaat van de buffering van water op landbouwpercelen in combinatie met bedrijventerreinen, slim hergebruik van regen- of afvalwater op bedrijventerreinen tot de reductie van watergebruik in bedrijven.

Goede voorbeelden

Dat duurzaam waterbeheer broodnodig is, heeft wasserij Klaratex in Wevelgem al eerder begrepen. De industriële wasserij wast dagelijks gemiddeld 6.000 kledingstukken en daarvoor is (veel) proper water nodig. Daarom riep men de hulp in van VLAKWA. Door onderzoek en advies werkt de wasserij vandaag met machines waarbij maximaal ingezet wordt op het hergebruik van regen- en afvalwater. Hun unieke aanpak en innovatieve waterinstallatie op zonne-energie zijn intussen wijdverspreide kennis in de sector.

Een ander voorbeeld is Nuresys, een West-Vlaamse KMO uit Zwevegem, die een innovatieve waterzuiveringstechnologie heeft ontwikkeld om waardevolle nutriënten zoals stikstof en fosfor te recupereren uit afvalwater. In een samenwerking met onder andere Aquafin en VITO/VLAKWA werd een demonstratieproject opgestart om deze technologie uit te testen. Door deze piloot-installatie als referentie kon Nuresys internationaal doorbreken in Nederland, Duitsland en zelfs Spanje. Maar ook in Vlaanderen staan al verschillende installaties, zoals onder andere bij Agristo, een bedrijf actief in de aardappelverwerkende industrie.

Modelregio

Minister Crevits grijpt deze praktische voorbeelden aan om de vele mogelijkheden op vlak van innovatie te belichten: “Het zijn toonaangevende, maar tegelijk ook alledaagse voorbeelden van Vlaamse innovatieve technologieën en duurzame droogteoplossingen. Op dit elan wil ik verdergaan. Ik geloof sterk dat we met ons Vlaams WaterKlimaatHub Vlaanderen versterken als modelregio in Europa voor efficiënt en duurzaam waterbeheer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier